A börzéről jelentjük

Meglepetéssel zárult a Híd Családsegítő ez évi első ruhabörzéje: a hagyományosnak számító rendezvényt ezúttal kétszer annyian keresték fel, mint máskor. Az évnyitó börze tapasztalatairól Telepóczki Gábor családgondozóval beszélgettünk.

- Úgy láttam, hogy már a nyitás előtt sorban álltak az érdeklődők a Családsegítő ajtaja előtt, hogy kiválaszthassák a számukra szükséges ruházati cikkeket a január 26-i ruhabörze kínálatából. A rászorulók száma nőtt meg napjainkra, vagy valami más oka lehet a megnövekedett érdeklődésnek?

- Az érkezőkkel beszélgetve az a benyomás alakult ki bennem, hogy  a kerület szociális honlapjainak, illetve a media13 honlapnak köszönhetjük a valóban szokatlanul nagynak tűnő érdeklődést. Ezeknek a honlapoknak köszönhetően sokkal több emberhez jutott el az akció híre, és így többen voltak, akik éltek az alkalommal. Az sem tagadható persze, hogy a szükséget szenvedők száma is gyarapodóban van… Minden esetre munkatársaimmal együtt örülünk annak, hogy az esztendő első RuHaBÖRZE akciójának megszervezése ilyen jól sikerült.

- Milyen forrásból származnak a felkínált tanszerek, cipők és ruházati cikkek?

- Börzéink megszervezéséhez közadakozásból merítünk: nagyon sok kerületi lakos hozza el a Híd Családsegítőbe a gyerek által kinőtt, vagy a felnőttek által megunt ruhadarabjait, használati cikkeit. A felajánlók között természetesen akadnak vállalkozások, hivatali kollektívák, alapítványok, mint a Magyar Babamentő Alapítvány, és olykor multinacionális cégek is. Ezúttal a Sanofi-aventis/Chinoin gyógyszeripari Zrt. dolgozói gyűjtötték össze, és juttatták el hozzánk a számukra már felesleges, de másoknak még jól használható ruhaneműiket, ami az egyéni adakozásokból beérkezett holmikkal kiegészítve nagyon gazdag választékot biztosított.

- Látom, az egyik fogason más kabátok mellett egy jó minőségű női bunda várja új gazdáját, a vadonatúj tornacipőkből is akad még néhány pár, amott Spongya Bob mosolyog egy iskolatáskáról és felsőruházati cikkekből is jelentős mennyiség maradt. Mit keresnek leginkább a börze látogatói?

- Mindenki megtalálja amit keresett. Érdekes tapasztalatunk, hogy a rászorulók valóban csak azt és csak annyit visznek magukkal, amire igazán szükségük van.  A börze egyik alapszabálya egyébként, hogy az itt kapott holmikat nem szabad árúba bocsátani, ám erre szinte sohasem kell figyelmeztetnünk a rászorultakat. A szükséget szenvedők szemérmes emberek, akik pontosan ismerik a segítség értékét és igénybevételének szabályait.


Egy kitűnő bunda

- Van-e valamilyen feltétele az adományok befogadásának?

- A Családsegítő által támogatott emberek, családok nevében szívesen fogadunk minden olyan adományt, amit adott esetben maga az adományozó is elfogadna. Mit jelent ez? Szakadt, piszkos, hasznavehetetlen ruhákra másoknak sincs szükségük. Nem tudunk mit kezdeni a használhatatlan műszaki eszközökkel, a párjukat vesztett cipőkkel, a lomtalanításra érett holmikkal sem. Mindenkit arra biztatok, hogy ha teheti, a ruhásszekrény revízióját követően hozza el nekünk jó állapotú, de a használatból kivont ruhaneműjét, hiszen másoknak fontos és hasznos szolgálatot tehet ezzel. Nap mint nap megtapasztaljuk, hogy a szolidaritás nem halt ki az emberekből, a legtöbben észreveszik maguk körül a nehéz körülmények között élők számának növekedését és szívesen segítenek a rászorulókon. Mi itt munkatársaimmal a Híd Családsegítőben azért dolgozunk, hogy az önzetlen segítség eljusson azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Új tornacipőkből sem volt hiány

- A Francia morálfilozófia története című kötetben (szerkesztette Ludasy Mária) olvastam a következő példabeszédet. Egy társaság tagjai arról beszélgettek, hogy miért adnak pénzt az emberek a koldusoknak, és miért nem adakoznak a vándorfilozófusoknak? A legbölcsebb válasz szerint azért van ez így, mert titkon mindenki fél attól hogy elszegényedik, de senki sem érzi reálisnak azt a veszélyt, hogy egy nap vándorfilozófusként kell megkeresnie a kenyerét.

- A régi történet tanulsága ma is aktuális. De azért hozzátenném: a Híd Családsegítő ruhabörzéin vándorfilozófusokat is szívesen látunk – feltéve, hogy kerületi lakosok.

F. Gy.

 

Képgaléria