Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2021. Január
HKSzeCsPSzoV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A világ megváltoztatható..!2020.04.20

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – tette fel a kérdést 1970 április 22-én, a kezdeményezésére megünnepelt első Föld Napján Denys Hajes amerikai egyetemista, és napjainkra világszerte több millió ember vallja már a tettekben realizálódó választ: a világ megváltoztatható.

 

 

A Föld Napjának megünneplése, a környezettudatos életmód népszerűsítése az elmúlt ötven évben valódi világmozgalommá vált, amely jelentős szemléletváltást idézett elő a földgolyón. Az amerikai kezdeményezést követően 1990-ben Magyarországon is létrejött a Föld Napja Alapítvány, amely minden, a környezetért tenni kész embert cselekvésre inspirál. Az elmúlt években számos civil kezdeményezés jött létre a természeti környezet megóvása, az élővilág védelme, egy emberibb, az utódainkkal szembeni felelősségünket hangsúlyozó életmód népszerűsítése, támogatása céljából. 

 

 

Kerületünkben jelentős hagyományai vannak a környezettudatos életmód általánossá tétele érdekében végzett munkának, amelyben élen jár a kerület önkormányzata. Nemzetközi és hazai építészeti díjakkal elismert passzívházak, a fővárosi kerületek közül a legnagyobb, évek óta folytatódó faültetési program, a kerékpáros közlekedés infrastrukturális beruházásokkal történő fejlesztése, a kerületi zöldterületek növelése, a talajvizes öntözési mód elterjesztése, és sok más aktív, összehangolt intézkedés ölt testet az önkormányzat komplex szemléletmódot tükröző stratégiai programjaiban, amelyek közös célja: környezetünk védelme, folyamatos humanizálása, a fenntartható fejlődés jegyében.

 

 

Ezt a célt szolgálják a Madárbarát címet elnyert gyermekintézmények is, amelyekben már kora gyermekkortól elkezdődik a környezetbarát szemléletre nevelés.

A Föld Napjához kapcsolódó programok egyik évek óta kedvelt eseménye a Népsziget területének kitakarítása. 

 

 

Az iskolák államosításáig a kerületi, és az újpesti iskolák tantestületei és diákjai is állandó résztvevői voltak a hagyományos környezet-, és természetvédelmi akciónak, amely néhány éve tapasztalható távolmaradásuk ellenére is töretlenül folytatódott. A világjárvány ebben az esztendőben nem teszi lehetővé az akció megszervezését, de bízunk benne, hogy ami késik, nem múlik: a veszélyhelyzet megszűnését követően a kerületi lakosok és civil szervezetek képviselői az önkormányzat támogatásával bepótolhatják majd a kényszerű mulasztást.

 

 

A régi tapasztalat, amely szerint minden rosszban van valami jó, ismét igazolódni látszik. A pandémia kitörése óta a világ legtöbb országában, így hazánkban is lényegesen javult a levegő minősége, a légi, a közúti és a vízi közlekedés mérséklődése kedvező folyamatokat generált környezetünkben. Kétségtelen, hogy a járvány megfékezését követően a világ már más lesz, mint amilyennek korábban ismertük, és megszoktuk. Azonban alappal reménykedhetünk abban, hogy a pozitív tendenciák nem érnek majd véget, és a fájdalmas lecke, amelyet a világméretű járvány jelent az emberiségre, a halálesetek sokasága, a szociális krízis, és a többi csapás mellett lakóhelyünk, a Föld megóvásának új aspektusaival végződhet majd.

 

 

Képgaléria