Adni jó!

Az elmúlt év szeptemberében, a kerületi önkormányzat és a helyi civil szervezetek támogatásával nyitotta meg első XIII. kerületi üzletét az országos hálózat kiépítésén dolgozó Adománybolt Nonprofit Kft., amely nyugaton már jól bevált, új lehetőséget kínál a jótékony célú adakozásra és a szükséget szenvedők segítésére.

A bolt rendeltetéséről és működésének eddigi tapasztalatairól Ternák Judittal, az Adománybolt munkatársával váltottunk szót.

Ternák Judit


- Miben különbözik ez az üzlet  más, használt cikkeket forgalmazó vállalkozásoktól?
- Az Angyalszíve Adománybolt nem üzleti célú vállalkozás, hanem egy születőben lévő szociális bolthálózat egyik eleme. Mi nem kereskedünk, hanem segíteni, közvetíteni igyekszünk a felesleggel rendelkezők és a kispénzű emberek között.
- A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy…
- Ellenszolgáltatás nélkül vesszük át a felajánlott használati eszközöket, ruhaneműt, tartós fogyasztási cikkeket, sportszereket, amit ezt követően szerény áron a hozzánk betérők rendelkezésére bocsátunk. Az értékesítésből befolyó pénz nettó összegét teljes egészében a helyi önkormányzat és a civil közösségek által megjelölt jótékony célra fordítjuk. A hozzánk hasonló szociális üzletek a nyugati országokban már régóta ismertek és nagy közkedveltségnek örvendenek Charity Shop néven. A Kassák Lajos utca 72. szám alatt található Angyalszíve Adománybolt az üzemeltető második magyarországi boltja, ám a jövőben az ország más pontjain is nyílnak majd adományboltok.

Az egyik tároló a sok közül...

- Hogyan fogadták a kerületiek ezt a meglehetősen egyedülálló üzletet?
- napról napra növekszik az érdeklődők száma. Sokan vannak, akik csak bejönnek, megnézik a kínálatot, aztán néhány nap múlva adományozóként térnek vissza hozzánk. De gyarapodik a vásárlók száma is.
- Tudna-e nekem ajánlani valamit, ha mondjuk gyermekkocsira, súlyzóra, varrógépre, és esetleg valamilyen vitrindíszre lenne szükségem néhány ing, nadrág és egy viharlámpa mellé..?

Minden kapható

- Mindez megtalálható a polcokon, tehát nem kellene üres kézzel távoznia. Jeligénk: „Akár adsz, akár veszel – mindenképpen jót teszel!” Azokat is szívesen látjuk, akik csak néhány szót váltatnának valakivel mások megsegítésének lehetőségeiről.
- Minden adományt befogadnak?
- Mindössze egy feltételt szabunk: kizárólag olyan adományokat veszünk át, amelyek mások számára még rendeltetésszerűen használhatók, és amelyek így másoknak értéket képviselhetnek. Nagyobb tárgyak, mint mondjuk a bútordarabok, vagy a televíziókészülékek elszállításában előzetes egyeztetés alapján segítünk. Szívesen látunk minden segíteni akaró embert, és minden, más számára hasznos adományt.

 

Képgaléria