Boldog születésnapot ASZE!

December 22-én egész napos, gazdag program keretében, a Radnóti Miklós Művelődési Központban  ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját az Angyalföldi Szociális Egyesület, amely az elmúlt években nagyon sok reménytelen helyzetbe került, és megváltozott munkaképességű XIII. kerületi lakosnak nyújtott lehetőséget a munka világába való bekapcsolódásra, visszatérésre – vagy éppen a teljes kilátástalanságból való megmenekülésre.

Bár a közhasznú civil szervezet másfél évtizedes születésnapját június 17-én, az ASZE Szekszárdi utca 34. szám alatti főhadiszállásán családias hangulatú összejövetelen egyszer már megünnepelték az érintettek, ez a mostani rendezvény az évfordulóra való emlékezésen túl szélesebb körben is lehetőséget nyújtott az érdeklődőknek a szervezetben folyó munkával való alaposabb megismerkedésre.

Az érkezőket finom falatokkal várták

A meghívottakat és az érdeklődőket Karácsonyi Magdolna, a polgármesteri hivatal Szociális osztályának vezetője üdvözölte, majd dr. Tóth József polgármester ünnepi beszéde következett.

A polgármester azzal kezdte visszatekintését, hogy jobban örülne, ha nem lenne szükség ilyen intézményekre – a helyzet azonban megköveteli az elesett emberekről való gondoskodás szervezett formáit. Az önkormányzat 1995-ben hívta életre a szociális bolthálózatot, amelynek napjainkban már négy üzlete áll a rászorulók rendelkezésére. A szociális boltokban átlagosan 150 000 vásárló fordul meg évente, ami a kerületben élők számának csaknem másfélszerese. Jelenleg 4000 igényjogosultat tartanak nyilván: többségük szerény körülmények között élő idős ember, és kismama. A szociális bolthálózat kiépítése 51 millió forintba került, a boltok évenként mintegy 40 millió forintos támogatást kapnak az önkormányzattól.

– Örvendetes – mondotta dr. Tóth József -, hogy ezek a boltok nem csak beszerzőhelyek, hanem valódi közösségi terek is. Rendszeres vásárlóik itt osztják meg tapasztalataikat, érdeklődnek egymás sorsának alakulásáról, együtt örülnek az élet apró sikereinek és bosszankodnak a hétköznapokat megnehezítő fejleményeken. A szociális bolthálózatot működtető Angyalföldi Szociális Egyesület elismerésre méltó munkát végez, kívánom, hogy munkatársainak legyen erejük továbbra is az eddigi magas színvonalon szolgálni a közösség ügyét – mondotta a polgármester, aki beszédét a közelgő ünnepekre vonatkozó jókívánságokkal zárta. A továbbiakban Karácsonyi Magdolna felidézte az egyesület eddigi vezetőinek alakját és egy-egy palack pezsgőt adott át a jelenlévő korábbi vezetőknek, valamint Fekete Andrásnak, az ASZE jelenlegi elnökének.

A rendezvény ünnepi műsorral folytatódott: a közönség Illényi Katica hegedűművésznő műsorának tapsolhatott, aki hangszeres játéka mellett énekszámokkal is szórakoztatta a hálás publikumot. A nap további részében az egyesület munkájával kapcsolatos tájékoztatók, kötetlen eszmecserék és kulturális programok tették emlékezetessé az ASZE fennállásának 15. évfordulója alkalmából megrendezett eseményt.

 

Képgaléria