Családi Videotréning a Gyermekjóléti Központban

A módszer lényege, hogy egy-egy mindennapos családi helyzetről videofelvételt készítünk, a felvételt a szülőkkel együtt visszanézzük és elemezzük. Ezek a lépések ciklikusan ismétlődnek. Néhány hetes-hónapos együttműködés után érzékelhető, hogy a gyermekkel való vagy a családtagok közötti kapcsolat harmonikusabb, örömtelibb lesz.

A módszert holland segítő szakemberek fejlesztették ki a 80-as évek elején. Ekkor figyeltek fel arra, hogy a gyermekeknél jelentkező viselkedési, magatartási, tanulási problémával szakemberhez forduló családok gyakran nem azt kapják, amire szükségük van: a diagnózisok, tanácsok nagy része a szülők számára érthetetlenek, követhetetlenek, megvalósíthatatlanok, a kezelések csak a gyermekre irányulnak, és a gyermeknek a családjából való rövidebb-hosszabb időre szóló kiszakításával jár.

A módszer elméleti alapját azok a megfigyelések jelentik, melyek szerint a jól működő anya-gyerek kapcsolatban a gyermekek folyamatosan jeleznek, kezdeményeznek, az anyák pedig megértik, megfejtik jelzéseik értelmét. A gyerekek még a legrosszabbul működő családokban sem adják fel kezdeményezéseiket, csak ott sokkal ritkábban kapnak értő válaszokat. A videokamerákkal készült felvételeken, a megállítható képek segítségével jól láthatók, és sokkal könnyebben megérthetők ezek a jelzések. 

A videotréning alapelvei:

- minden gyermeknek családra van szüksége.

- a biztonság és a folyamatos gondoskodás minden gyermek alapvető szükséglete

- a családok többségére jellemző a kölcsönös segítség és az egymásról való gondoskodás.

- a problémás családok is szeretnének jó irányba változni.

- minden krízis egyben lehetőség a kedvező irányú változásra.

- a  változás erőforrásait a családon és közvetlen környezetén belül kell keresni.

A videotréning célja, hogy a szülők segítséget kapjanak meglévő lehetőségeik aktivizálására, és saját erőforrásaik mozgósítására. A videotréning elsődleges terepe a család, de széles körben alkalmazható bölcsődében, óvodában, iskolában, egészségügyi intézményekben, gyermekotthonokban, anyaotthonokban, csecsemő és koraszülött osztályokon, és bármilyen felnőtt-felnőtt kapcsolatban.

 

Elérhetőségek:

1134 Budapest Tüzér u. 56-58.   tel.: 061/320-2654

 

 

Képgaléria