„Ennyi adomány még sohasem érkezett..!”

Bár a második éve tomboló Covid-19 járvány felmérhetetlen károkat okozott az emberi kapcsolatokban, a karácsony ünnepét megelőző napokban fény derült egy örvendetes  következményére is: az önkormányzat Prevenciós Központjában jelentkező adományozók száma minden korábbi rekordot megdöntött.

 

 

Németh Borbálát, a Previ munkatársát az adományozók körének, és a felajánlott ajándékoknak az összetételéről, és az emberi részvét megnyilvánulásának fogadtatásáról kérdeztük.

-A járványt megelőző években a magánszemélyeken kívül hat-nyolc komolyabb adományozó keresett meg bennünket azzal a szándékkal, hogy segítséget és támogatást nyújtson a kerületben élő, nehéz sorsú családoknak. Volt közöttük olyan vállalkozás, amely étkezési lehetőséget ajánlott fel a szükséget szenvedőknek, mások pénzadományt juttattak a leginkább rászorultaknak, és olyan kereskedelmi lánc is utat talált hozzánk, amely élelmiszerekből és háztartási cikkekből állított össze ajándékcsomagokat. Az elmúlt esztendőben jelentkezett első alkalommal a Vasas FC labdarúgó csapata, amely az idén is rendkívül bőkezűnek bizonyult, sok adomány érkezett a CBA kereskedelmi lánctól és más gazdasági vállalkozásoktól. 

 

 

Az idén azt tapasztaljuk, hogy lényegesen bővült, lényegében megduplázódott a segíteni szándékozók köre. Egy korábbi segélyezett fiatalembernek köszönhetően, aki időközben felelős munkakörbe került a DM-Drogerie Markt Kft. egyik kereskedelmi egységében, idén az adományozók között köszönthettük a neves illatszer kereskedelmi hálózatot. Sok csomag érkezett a Tündér Pakk Közhasznú Alapítványtól, a Baptista Szeretetszolgálattól, a Vöröskereszttől, a Bársonyszív Alapítványtól, Fővárosi Önkormányzattól pedig 350 mozijegyet továbbítottunk a segélyezett családokhoz. Ebbenaz esztendőben jelentkezett először adományozóként a Merkantil Bank, amely 2 laptopot vásárolt olyan családok gyermekeinek, akik a járvány következtében nagyon nehéz helyzetbe kerültek. A pénzintézet a laptopok mellett készpénzt, és pénzutalványokat is ajándékozott a leginkább rászorult kerületi családoknak. Jó érzés találkozni a tevékeny részvét, az önzetlen szolidaritás megnyilvánulásával. Abban reménykedünk, hogy az elesetteken való segíteni akarás nem csak karácsonyra korlátozódik majd, hanem egész évben megmarad, hiszen a szegénység, amelynek ezer oka lehet, egész évben szorongatja a támogatott családokat.

 

 

A Merkantil Bank adományát december 15-én, a Prevenciós Központban Ivancsik Orsolya, a Társaság-irányítási Igazgatóság ügyvezető igazgatója adta át a kiválasztott családok képviselőinek.

-Mi adta az ötletet ahhoz, hogy a bank szerepet vállaljon aszegény családok megsegítését célzó karácsonyi akcióban?

-A gondolat a munkatársaimtól származik, akik saját tapasztalataik alapján tisztában vannak azzal, hogy milyen nehéz helyzet elé állítja a családok nagy részét a második éve tartó pandémia. Az ötletet tettek követték: felvettük a kapcsolatot a XIII. kerületi önkormányzattal, és felajánlottuk, hogy konkrét családok részére segítséget nyújtanánk a karácsony megünnepléséhez. 

 

 

A Prevenciós Központ közreműködésével megkérdeztük a kiválasztottaktól, hogy mire lenne a legnagyobb szükségük? Volt, aki otthoni tanulásra kényszerült gyermekének szeretett volna laptopot, hogy megkönnyítse a tanulmányait. Más egy hűtőszekrényt szeretett volna kapni… Az igények megismerését követően a bank dolgozói gyűjtésbe kezdtek, az igazgatóság vezetése pedig úgy döntött, hogy megduplázza a gyűjtés során keletkező összeget. Így jött létre az a pénz, amit most adományozásra fordítottunk. Jólesett látni, hogy a banki dolgozók kezdeményezésére létrejött adományozási akciónk milyen nagy örömöt szerzett a megajándékozottaknak. Úgy gondolom, hogy ez a kezdeményezés méltó a folytatásra,  tehát a továbbiakban is keresni fogjuk az alkalmat a nehéz körülmények között élő családok támogatására.

 

 

Az alábbi ábrán láthatják a rengeteg felajánlót:

 

Képgaléria