EU-party a Gyermek téren

Május elsején Anyák napja és a munka nemzetközi ünnepe mellett Magyarország Európai Unióhoz történt csatlakozásának évfordulójáról is megemlékezünk. Mint emlékezetes, hazánkat 2004-ben, Athénban vették fel a szervezetbe, amely a 2022. évet az Európai Ifjúság Évének nyilvánította.

 

 

 

Beszámoltunk már arról, hogy a XIII. kerületi önkormányzat Prevenciós Központja megkülönböztetett figyelmet szentel az Európai Ifjúság Évének: ez volt a mottója az április 7-én megrendezett szakmai fórumnak, és ez adta az aktualitását a honlapunkon is megtalálható, letölthető kérdőívnek, amely a kerületben élő 15-29 év közötti korosztályok életkörülményeinek jobb megismerését szolgálja. Május elsején az önkormányzat, a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat és a Prevenciós Központ szervezésében, az Angyalföld Polgárőr Szervezet közreműködésével EU-party megrendezésére került sor a Gyermek téren. A rendezvény a szabadidő hasznos és kellemes eltöltése mellett lehetőséget kínált az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk elmúlt 18 évére történő emlékezéshez, és az Unió szervezetének, működésének, célkitűzéseinek megismeréséhez.

 

 

 

A sokféle program közül népszerűségét tekintve kiemelkedett a Szerencsekerék, amely „eredeti, XIII. kerületi” 100 Eurós bankjegyekkel csábította a vállalkozó kedvű fiatalokat. Mint Pál Attila játékmestertől, a Previ munkatársától megtudtuk, a tíztől tizenöt óráig tartó rendezvény ideje alatt csaknem száz jelentkező tette próbára a szerencséjét, szinte kivétel nélkül elnyerve a különböző csemegékre, és az Európai Uniót idéző ajándéktárgyakra váltható alkalmi bankjegyet. A szerencsekerék pörgését gyakran szakította meg hamisítatlan európai tánczene, mozgásba hozva a térre látogató idősebb és fiatalabb kerületi lakosokat. A legfiatalabbak körében a saját kezűleg batikolt póló elkészítése fokozta a nap izgalmait, míg a nagyobbak kvíz-kérdésekkel tehették próbára az Európai Unióval kapcsolatos tudásukat, ismereteiket.

 

 

 

Az Unió jobb megismerését, működésének bemutatását szolgálták az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóság Szerkesztősége által jegyzett, magas színvonalú, tetszetős kiállítású, és kifejezetten a különböző korosztályok érdeklődési körének megfelelően összeállított kiadványok, amelyekből bárki szabadon vehetett és vihetett.

 

 

 

A legkisebbek rajzos, színezős munkafüzettel, a nagyobbak az EU-ról szóló alapvető tudnivalókkal, a felnőtt látogatók pedig a szervezet nemzetközi jelentőségét, munkáját, projektjeit és célkitűzéseit átfogóan ismertető kiadványokkal lehettek gazdagabbak a kínálatban válogatva. Képeink a rendezvény emlékezetes pillanatait ábrázolják. Tekintse meg galériánkat!

 

 

 

Képgaléria