Gazdag programot kínált az Európai Mobilitási Hét

Bár az elmúlt esztendőben a világméretű Covid járvány nem tette lehetővé az Európai Mobilitási Hét hagyományos rendezvényeinek megszervezését kerületünkben, az idei eseménysorozat gazdag programja ha feledtetni nem is, de enyhíteni tudta a tavalyi veszteséget. 

 

 

Első alkalommal 2012-ben csatlakozott önkormányzatunk a minden évben szeptember 16. és 22 között megrendezett Európai Mobilitási Héthez. Ebben az esztendőben került sor első alkalommal városrészünkben a Bringás Reggeli megszervezésére, amely a később bevezetett Autómentes Nappal szerves részét képezi a XIII. Kerületi Környezetvédelmi-fenntarthatósági programnak. A Mobilitási Hét 2021. évi központi gondolata a „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében” volt. Ennek megfelelően az önkormányzat és intézményei olyan változatos programokkal készültek az eseménysorozatra, amelyek a bölcsődéktől és az óvodáktól kezdve színes és változatos közösségi eseményeket kínáltak a kerületben élő emberek minden korosztályának. 

 

 

A Prevenciós Központ szeptember 20-án KRESZ-, 21-én Egészségtudatos délutáni programmal várta a kerület iskoláskorú gyermekeit. Az intézmény KRESZ-pályának berendezett éttermében mindkét napon egymást követték a különböző ügyességi vetélkedők, társasjátékok és csoportos foglalkozások, amelyeken a szórakozás mellett új ismeretek megszerzésére is lehetőségük volt a gyerekeknek. A rendezvények résztvevői próbára tehették a közúti közlekedés szabályaival kapcsolatos tudásukat, megismerkedhettek a közösségi közlekedés előnyeivel, a környezet megóvására gyakorolt hatásával, a kerékpározás egészségre gyakorolt pozitívumaival.

 

 

A kerékpározáshoz sok, a vízi biciklizéshez kevés esővel köszöntött a városrészre az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozatához kapcsolódó, szeptember 22-én megrendezett Bringás Reggeli, amelynek keretében kerületünk öt pontján édességgel, frissítőkkel várták az önkormányzati intézmények munkatársai a kerékpárral, rollerrel iskolába, munkába igyekvő fiatalokat és időseket. 

 

 

Köztudomású, hogy az elmúlt években az önkormányzat stratégiai célként kezelte a kerékpározás népszerűsítését. Ennek keretén belül pályázati forrást biztosít a kerékpárok biztonságos tárolását szolgáló társasházi létesítmények megvalósításához, és támogatja a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését is. Többször, legutóbb az elmúlt esztendőbennyertük el a „Kerékpárosbarát település” címet. Bár a meg-megújuló eső nem igazán kedvezett a vendéglátásnak, azért így is sokan örömmel fogadták a felkínált frissítőt és csemegéket.

 

 

A nap további részében az autós közlekedés elől elzárt Jász utca Béke téri szakaszán várták a szervezők a szórakozásra, kikapcsolódásra vágyó kerületi lakosokat. A kora délutáni órákra kedvezőbbre változott az időjárás is, ami kétségtelenül bátorítóan hatott a fiatalokra. Számtalan ügyességi játék: közöttük falmászás, gokartos-, kerékpáros és gyalogosan teljesíthető akadályversenyek, színező és rajzoló feladatok, óriás puzzle és napelemes játékok gondoskodtak arról, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb időtöltési formát. 

 

 

Képeink az Európai Mobilitási Hét kerületi eseményeinek emlékezetes pillanatait idézik. Tekintse meg képriportunkat!

 

Képgaléria