Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2020. Augusztus
HKSzeCsPSzoV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Hiányoztatok gyerekek!2020.06.08

Június 2-től a Prevenciós Központ által üzemeltetett bölcsődékben és családi bölcsődékben ismét a koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet megelőző rend szerint fogadják a gyermekeket. A szigorú biztonsági intézkedések azonban változatlanul életben maradtak.

Az újraindítás tapasztalatairól elsőként a Minimanó Bölcsőde vezetőjétől, Törökné Lakat Kornéliától kértünk tájékoztatást.

 

 

 

– A veszélyhelyzet ideje alatt, egészen május 18-ig a Minimanó Bölcsőde ügyeletes intézményként működött. A vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően ötfős csoportokban, összesen húsz gyermek felügyeletét, gondozását biztosítottuk, ezt követően bekapcsolódott az ügyeleti ellátásba a Boribon Bölcsőde is. Május 25-től valamennyi kerületi bölcsődében bevezették az ügyeletet, június 2-től pedig már a korábban megszokott rendben működünk. Talán csak annyi a különbség, hogy változatlanul szigorúan betartjuk az intézkedési tervünkben meghatározott biztonsági intézkedéseket, a zsilip-szerűen működő beléptetési szabályokat.

 

 

Okozott-e valamilyen problémát a  fokozott biztonsági intézkedések betartása-betartatása?

– A szülők a biztonsági intézkedések bevezetésének első percétől kezdve rendkívül megértőek és együttműködőek voltak, ami a rendes nyitva tartás helyreállításának időpontjától sem változott. A bölcsőde területére felnőttek csak maszkban léphetnek be, és csak az épület előteréig kísérhetik a gyerekeket. Itt kerül sor a gyermekek hőmérsékletének ellenőrzésére, kézfertőtlenítésre, a szülők által hozott tiszta ruha átvételére és a gyermekek befogadására. Távozáskor a szülők a gyermekkel együtt megkapják az aznap viselt ruhát is, és másnap ismét tiszta ruhával adják be gyermeküket a bölcsibe. Az előzetes tájékoztatásnak köszönhetően kivétel nélkül minden szülő tisztában volt a biztonsági előírásokkal és követelményekkel, amelyek betartása senkinek sem okozott gondot.

Hogyan fogadták a gyermekek a veszélyhelyzetet megelőző bölcsőde látogatáshoz való visszatérést?

– Túlzás nélkül mondható, hogy nagy örömmel találkoztak újra a társaikkal és a gondozónőkkel. Egy-két esetben fordult elő, hogy a szülő élt a fokozatos visszaszoktatás lehetőségével, de a többség kihasználta a teljes nyitvatartási időt. Június 2-án a beiratkozott gyermekek mintegy 70%-ka tért vissza a bölcsődébe, de a létszám napról napra növekedett, és a jelek szerint a nyitást követő harmadik hétre már ismét teljes létszámmal működünk majd.

 

 

 

Kovács Erzsébet, a Boribon Bölcsőde vezetője hasonló tapasztalatokról számolt be.

Mi történt a bölcsődében a kényszerű zárva tartás ideje alatt?

– Munkatársaimmal részt vettünk az önkormányzat veszélyhelyzeti tervében meghatározott feladatok végrehajtásában: maszkot osztottunk, és közreműködtünk az idős, fokozottan veszélyeztetett kerületi lakosok ellátásában. Az épületeket övező kertben megtörténtek a tavaszi munkálatok, a játékok karbantartása, néhány helyen új gyepszőnyeg telepítésére is sor került.

A gyermekek hogyan viselik a fokozott biztonsági előírásokkal kapcsolatos kényelmetlenséget?

– Teljesen természetesnek veszik a lázmérőzést, és a zsiliprendszerrel kapcsolatos további szabályokat, büszkék vagyunk rájuk. A mi intézményünkben a nyitáskor a beiratkozott gyermekek mintegy fele jelent meg, de itt is napról napra növekszik a visszatérők létszáma, lassan visszatérünk a megszokott kerékvágásba.

 

 

 

Mint ismeretes, a polgármester döntése alapján ebben az esztendőben nem lesz nyári szünet a kerületi bölcsődékben és óvodákban. Hogyan fogadták a hírt az itt dolgozók?

– Elmondhatom, hogy a polgármester döntését a bölcsőde dolgozói megértéssel, egyetértően fogadták, és az nagyon jó visszhangra talált a gyermekek szüleinek körében is. Az intézmény vezetőjeként biztos vagyok abban, hogy a bölcsőde nyári zárásának elmaradása senkinek sem okoz majd gondot. Nagyon hiányoztak már a gyerekek, mindannyian örülünk annak, hogy a hivatásunknak megfelelően ismét gondoskodhatunk róluk!

 

 

Képgaléria