Könyvbemutató az ELTE Társadalomtudományi Karán

Az Integrált terepképzési modell kialakítása a szociális szakemberek képzése során című, TÁMOP 5.4.4-09/1-A-2009-0001 számú projekt keretében  február 16-án könyvbemutatóval egybekötött hallgatói konzultációra került sor az ELTE TTK Pázmány sétány 1/A. szám alatti épületének Harmónia termében. A rendezvényen az ELTE TáTK  tanszékvezetője és helyettese,valamint a Szociális Innovációs Alapítvány ügyvezetője mellett megjelentek a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézményeinek vezetői, valamint a projektben résztvevő-, illetve az annak eredményei iránt érdeklődő  egyetemi hallgatók is.

A sorozat legfrissebb kiadványa

Az eseményt dr. Hegyesi Gábor tanszékvezető nyitotta meg, aki a szerzők és a megjelentek üdvözlése után méltatta a XIII. kerületi önkormányzat kiadásában napvilágot látott, A szociális munka oktatása című kötetet, amely az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv és a Magyarország  Megújul program keretében készülhetett el, A szociális munka elmélete és gyakorlata című könyvsorozat 6. köteteként. Dr. Hegyesi Gábor szólt arról, hogy a könyvsorozat indulásakor, 1992-ben még úgy gondolta, hogy az elméleti kutatás és a szociális munka gyakorlati tapasztalatainak összehangolását célzó sorozat egésze 5-6 év alatt a szakemberek és az érdeklődők kezébe kerülhet majd, ám ebben csalódnia kellett.

Dr. Hegyesi Gábor tanszékvezető

– Annál nagyobb öröm számomra, hogy sorozatunk legújabb kötete megjelenhetett – szögezte le a tanszékvezető, majd felkérte a kötet egyik fejezetének szerzőjét, a XIII. kerületi önkormányzat Prevenciós Központjának vezetőjét, dr. Kádár Sándornét, hogy szóljon néhány szót a bevezetőben említett projekt megvalósulásával kapcsolatos kerületi tapasztalatokról.

 - Rendkívüli örömünkre szolgál, hogy gyakorlati szakemberekként két olyan rangos partnerrel valósíthatjuk meg az uniós program célkitűzéseit, mint az ELTE TáTK és a Szociális Innovációért Alapítvány - mondotta dr. Kádár Sándorné. - Kerületünk szociális intézményeinek munkatársai mindent megtesznek azért, hogy gyakorlati tapasztalataik eljussanak a szociális képzésben résztvevő egyetemi hallgatókhoz. Szívesen fogadtuk a jelentkezésüket, és nagyon hasznosnak és fontosnak ítéljük az intézményeink támogatásával végzett munkájukat. Véletlen, hogy a kötetben a Prevenciós Központ munkájának ismertetése szerepel, hiszen bármelyik másik kerületi szociális intézmény bemutatása is hasonló tapasztalatokról adhatott volna számot.

Dr. Kádár Sándorné, a Prevenciós Központ vezetője

Dr. Kádár Sándorné az alkalmat megragadva köszönetet mondott a kötet elkészítéséhez nyújtott munkájáért, valamint a projekthez kapcsolódó tevékenységéért a jelen lévő Fekete Orsolyának is, aki korábban a kerületi polgármesteri hivatal Szociális osztályának munkatársa volt, időközben azonban külföldi kutatásai elszólították Magyarországról.

Fekete Orsolya örült, hogy ott lehetett

 Dr. Kövér Ágnes tanszékvezető-helyettes hozzászólásában a kötet szerkesztőjeként és egyik szerzőjeként arról beszélt, hogy jogászként és szociológusként fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az emberi jogok nem csak elvontan vannak jelen hétköznapjainkban, hanem érvényre juttatásuk napjaink egyik legfontosabb követelménye is egyben. Dr. Kövér Ágnes ezzel összefüggésben a jelenlévők figyelmébe ajánlotta az általa írt fejezetet, amely antidiszkriminációs szempont-rendszert mutat be a szociális munkát végzők számára.

Dr. Kövér Ágnes

 A következőkben dr. Talyigás Katalin, a Szociális Innovációs Alapítvány ügyvezetője emelkedett szólásra, aki köszönetet mondott mindazoknak a XIII. kerületi szakembereknek, akik hozzájárultak  A szociális munka oktatása című könyv megszületéséhez. – Az elmúlt másfél év gazdasági válsággal indult, majd politikai és társadalmi válsággá alakult, napjainkra pedig a felsőoktatás válságával teljesedett ki – mondotta dr. Talyigás Katalin.

Dr. Talyigás Katalin

– Nagy kérdés, hogy hogyan élünk majd ezek után? Ebben a helyzetben nem lehet eléggé megköszönni azt a sokrétű és önzetlen támogatást, amit a XIII. kerületi önkormányzat és szociális intézményei nyújtottak a jövő szociális szakembereinek felkészítéséhez, gyakorlati tapasztalatokhoz juttatásukhoz.

 Dr. Kiss Evelin, a XIII. kerületi polgármesteri hivatal  Szociális osztályának munkatársa a projekt néhány helyi tapasztalatát osztotta meg a hallgatósággal, majd dr. Kövér Ágnes felkérte a projektben résztvevő hallgatókat saját munkájuk eredményeinek ismertetésére.

Dr. Kiss Evelin

Ezt követően előbb egy újszerű, az eladósodás elkerülésére szolgáló  Gazdálkodj okosan társasjátékkal ismerkedhettek meg a jelenlévők, majd egy, a XIII. kerületi intézmények támogatásával készülő, a hajléktalansággal kapcsolatos érzékenyítő kiadvány születésének tapasztalatairól hangzott el vetítettképes hallgatói beszámoló. Egy következő csoport a XIII. kerületben megjelentetni tervezett, Szociális Kisokos című füzet előkészületeit mutatta be, majd a résztvevők megtekintették Az utca másik oldala című, szegénységben élő, de nagyon tehetséges gyerekek életéről forgatott filmet, amely szintén a projektben résztvevő egyetemi hallgatók munkáját dicsérte.

 

 

Képgaléria