Megjött a Mikulás – a tevékeny szeretet küldönce

Bár a Covid-19 járvány miatt ebben az esztendőben is elmarad az önkormányzat nagy hagyományokra visszatekintő kedvelt rendezvénye, a Mindenki karácsonya, az önkormányzat Szociális és köznevelési osztálya a szociális intézmények munkatársainak közreműködésével idén is útnak indította a szeretet ünnepének közeledtét jelző Mikulás járatát.

 

December 6-án hétfőn a Prevenciós Központ épülete elől indultak útnak a sokféle finomsággal megpakolt ünnepi szerelvények, amelyek a Mikulás mellett segítőit, a krampuszokat is szállították. A mindenütt örömmel és jókedvűen fogadott Mikulás járat menetrendjében a kerület bölcsődéi és óvodái jelentették a megállókat, ahol a gyerekek a pandémia által megkövetelt biztonsági szabályok maradéktalan betartása mellett, a szabadban találkozhattak a jóságos Mikulással.

 

Ismeretes, hogy a Miklós napját megelőző éjszakán útnak induló Mikulás alakjában Szent Miklósra, a kis-ázsiai Lycia római provincia Myra városában, élt, jóságáról és tevékeny szeretetéről elhíresült püspökre emlékezünk. A feljegyzések szerint a későbbi egyházi vezető 260 után született, és több, mint fél évszázados püspöki szolgálatát követően 343 december 6-án adta vissza lelkét a teremtőjének. Sajnálatos, hogy bár keresztény ünnepről van szó, a történelmi alak emlékének ápolása mellett sokfelé elhomályosult a nagyszívű püspök munkásságának, példájának követése. Pedig fontos tudnunk: a gyermekek és diákok védőszentjeként tisztelt Szent Miklós életútja arra figyelmezteti a hagyomány őrzőit, hogy a szeretet nem más, mint részvét, ami mit sem ér felelős cselekvés nélkül.

 

A kerület bölcsődései és óvodásai ezen a napon nem csak a Mikulás otthonaikban tett látogatásának, a csokoládéval, cukorkákkal, különféle ajándékokkal megtöltött cipőcskéiknek örvendezhettek, hanem személyesen is találkozhattak a piros ruhás, nagyszakállú Mikulással és segítőivel. A bőkezű ajándékosztás közben elhangzó kérdésre, hogy akadt-e valaki, aki nem fogadott szót a szüleinek, vagy az óvó néninek? rendre nemleges válasz érkezett, így a virgácsok ebben az esztendőben nem jutottak szerephez.

 

A Mikulás járatok a bölcsődék és az óvodák felkeresését követően a délutáni órákban is tovább folytatódtak. Az önkormányzat munkatársai a kerület forgalmas pontjain osztottak szaloncukrot, csokoládét, és apróbb ajándéktárgyakat az iskolából, munkahelyről hazafelé tartó kerületi lakosoknak, mosolyt csalva a hétköznapi gondok, és különösen a nem csillapodó veszélyes Covid-19 járvány miatt felhős arcokra.

 

 

Kérjük, nézzék meg további képeinket is.

 

Képgaléria