Nappali utak: a legújabb drogprevenciós film forgatásán jártunk

Négy esztendővel ezelőtt, 2018. október 18-án, a XIII. Kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum konferenciáján mutatták be a szakembereknek a Prevenciós Központ, a KEF és Nyírő-OPAI együttműködésének eredményeként megvalósult, Éjjeli utak című, a maga nemében egyedülálló interaktív drogprevenciós filmet. Mint a bemutatón elhangzott, az alkotók elkötelezték magukat a film folytatása mellett: a terv valósággá vált, az elmúlt napokban elkezdődtek a Nappali utak című film forgatási munkálatai.

 

Az elmúlt négy esztendőben végzett drogprevenciós munka tapasztalatairól, az Éjjeli utak fogadtatásáról és a legújabb interaktív film létrehozásának előzményeiről a Prevenciós Központ ifjúsági referensét, a XIII. kerület KEF szakmai társelnökét, a Prevenció Máskép(p) projekt program menedzserét, Szedmák Esztert kérdeztük.

–A Prevenció Máskép(p) projekt egyidős az Éjjeli utak című filmmel, amely a bemutatását néhány hónappal megelőzően létrejött Tudat-törő szabaduló szobával, és a Previ Stúdió szakirányú műsorával együtt egy különösen hatásos drogprevenciós program megvalósulását eredményezte. Hogyan fogadták a szakma, és különösen a projekt célközönsége, a kábítószerek veszélyeinek kitett fiatalok ezt a projektet?

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok országos hálózatának tagszervezetei, közöttük a XIII. Kerületi KEF szervezettel az elmúlt években számos erőfeszítést tettek a drogprevenciós tevékenység eszközeinek és módszereinek fejlesztésére, minőségének javítására. A munka eredményei közül szakmai fogadtatását és népszerűségét illetően kiemelkedik a tematikáját tekintve egyedülálló Tudat-törő szabaduló szoba, amely a szerhasználat veszélyeinek tudatosítását, azok elkerülésének, megelőzésének bemutatását teszi lehetővé élményszerű, játékos keretben. A szabaduló szoba megnyitását követően sikerült megvalósítanunk az Éjjeli utak című filmet, amely szintén úttörő jelentőségűnek nevezhető. A négy szálon futó cselekmény időről-időre döntési helyzet elé állítja a nézőt, aki szabadon választhat a történet folytatásának irányáról. Ennek megfelelően láthatja és átélheti döntésének következményeit, azok veszélyes következményei nélkül. A szabaduló szobában és a film megtekintése, főszereplője sorsának alakítása során szerzett tapasztalatokat a középiskolásokból álló közönség tagjai szakemberekkel folytatott, kötetlen beszélgetés keretében dolgozhatják fel a Previ Stúdió oldott hangulatú, zenével fűszerezett foglalkozásával zárva a programot. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a három elemre épülő, komplex drogprevenciós program fogadtatása, eredményei megfelelnek a várakozásainknak. 2019-ben ezzel a projekttel sikerült négy és félmillió forintos támogatást nyernünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázaton. Az elmúlt években a kerületi középiskolák több ezer tanulója tette próbára ismereteit a szabaduló szobában, tekintette meg a filmet, és vett részt a Previ Stúdió drogprevenciós foglalkozásain. A pandémiát megelőző hónapokban sok látogatót fogadtunk a főváros más kerületeinek tanintézeteiből, és számos szakembert is vendégül láttunk, akik tapasztalatcserére érkeztek a Prevenciós Központba. Legutóbb Romániából fogadtunk érdeklődőket. Mindezek mellett a projekt bemutatását megkülönböztetett figyelem kísérte a 2022. áprilisában, a Rendőrségi Igazgatási Központban megrendezett I. Bűnmegelőzési Expón, ahol prezentációnkat követően a jelenlévő rendészeti, szociális és addiktológus szakemberek elismerően nyilatkoztak a látottakról.

Mindannyiunk örömére szolgál, hogy a kerületi önkormányzat támogatásának köszönhetően most lehetőségünk nyílott drogprevenciós programunk következő elemének, a Nappali utak című interaktív filmnek a megvalósítására. Ezzel a filmmel kiegészülve válik teljessé a Prevenció Máské(p) projekt.

–Miben lesz más a Nappali utak című film az előző produkciónál?

Az Éjjeli utak (aki még nem látta volna a filmet, erre a címre kattintva megtekintheti: (http://melyikuton.hu/) bevált receptjét követve most is interaktív filmet készítünk. A cselekmény kritikus pontjain ezúttal is a néző döntheti majd el, hogy hogyan folytatódjon a főszereplő programja, és ezzel együtt a sorsa. Újdonság, hogy míg az Éjjeli utakban nem személyesítettük meg a film főszereplőjét, most megjelenítjük őt. A visszajelzések alapján az a kép alakult ki bennünk, hogy könnyebb lesz a nézőnek azonosulnia egy hús-vér főszereplővel, mintha csak egy képzelt alakot mozgatna. A film forgatókönyvét a Previ munkatársai által elkészített szinopszis alapján professzionális szakember, Németh Dóra rendezőasszisztens, a József Attila Színház társulatának tagja írta, aki a rendezői feladatokat is ellátja. Újdonságnak számít, hogy míg az Éjjeli utakban amatőr fiatalok láthatók, most színészeket kértünk fel a szereplők megformálására. Mellettük természetesen közreműködnek néhányan a Previt rendszeresen látogató fiatalok közül is. A film története a szülői gondoskodás elhanyagolásától a rossz társaságba sodródásig számtalan kritikus élethelyzetre épül, a cselekmény izgalmas és érdekes lesz egyben: bízom benne, hogy sikerül megfelelnünk a felfokozott várakozásoknak.

–Mikorra tervezik a film bemutatását?

A XIII. Kerületi Kábítószerügyi Fórum hivatalos megalakulására 2003 tavaszán került sor. Azt tervezzük, hogy a Nappali utak című új interaktív drogprevenciós filmet a KEF 20. születésnapján, 2023. tavaszán mutatjuk majd be a szakembereknek és a középiskolás korosztály képviselőinek.

 

 

Képgaléria