„Nem felejtjük el a nyugdíjasainkat!”

December 13-án közös karácsonyi ünneplésre a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermébe invitálta nyugdíjas éveiket töltő egykori munkatársait Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat. A meghívás természetesen az önkormányzati intézmények nyugdíjasainak is szólt.

 

A zsúfolásig megtelt színházteremben helyet foglaló meghívottakat, akik között a vendéglátók képviseletében ott voltak a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények vezetői is, Karácsonyi Magdolna aljegyző, a polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési osztályának vezetője üdvözölte, emlékeztetve az egybegyűlteket arra, hogy a kerület önkormányzata nem felejti el nyugdíjasait.

–Tudatában vagyunk annak – mondotta Karácsonyi Magdolna –, hogy a kerület által elért, országosan is egyedülálló eredmények nem születhettek volna meg a jelenlévők magas színvonalú, elkötelezett, lelkiismeretes munkája nélkül. Büszkék vagyunk az előttünk járókra, és sohasem fogjuk elfelejteni, hogy mit köszönhetünk nekik.

Az aljegyző ünnepi szavait követően dr. Tóth József polgármester ünnepi gondolatait hallgatták meg a jelenlévők.

Beszédének bevezető részében a polgármester emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi önkormányzati ciklus eltelt évei, és az előttünk álló időszak is megalapozottan tekinthető válságok sorozatának. Előbb a pandémia, majd az infláció elszabadulása, 2022. február óta az Oroszország által kirobbantott háború, napjainkra pedig az energiahordozók árának brutális megemelkedése határozza meg a mindennapi munkavégzés és az élet valamennyi más területének körülményeit is – mondotta dr. Tóth József. Mindezek mellett tovább folytatódott az önkormányzati hatáskörök kormányzati leépítése, a források csökkentése, ami sok önkormányzatot kritikus helyzetbe sodort. A XIII. kerületi önkormányzat azonban nem tartozik a csőd szélén egyensúlyozó önkormányzatok közé. Bár számos ingatlanfejlesztési, beruházási tervet el kellett halasztani, vívmányainkat sikerült megvédenünk, és a felelős gazdálkodásnak köszönhetően reális esélyünk van a továbblépésre is. Folytatódik az önkormányzati lakásépítési program, amelynek eredményeként az elmúlt években 675 bérlakást adhattunk át a kerületben élő családoknak. Igaz, hogy legújabban az iskoláink után veszélybe került egyedülállóan korszerű egészségügyi intézményrendszerünk is, de bízunk abban, hogy talán nem követik el másodszor is ugyanazt a hibát amit az oktatás terén elkövettek, és ami az iskolarendszer és az oktatás színvonalának katasztrofális leépüléséhez vezetett. A szociális területről szólva dr. Tóth József polgármester leszögezte: az önkormányzat változatlanul a rászorultsági elvet követi a támogatások területén. A tapasztalatok szerint a helyi polgárok elsősorban lakástámogatás, gyógyszertámogatás, és a megélhetési kiadások terén számítanak az önkormányzat segítségére. Egy új fogalom kezd elterjedni a kerületi családok körében, ez pedig az energiaszegénység. 2019. évhez képest, amit talán az utolsó békeévnek tekinthetünk, napjainkra negyven százalékkal nőtt a szociális segélyt igénylők száma. Mindezek ellenére a kerület lakosai számíthatnak önkormányzatukra, amely mindent elkövet annak érdekében, hogy mellettük lehessen ezekben a kritikus időkben, és segítse a talpon maradásukat. Beszéde végén a polgármester köszönetet mondott a jelenlévő nyugdíjasoknak aktív éveikben végzett, eredményes munkájukért, és jó szórakozást kívánt az ünnepi műsorhoz, amelyben előbb Kőhalmi Ferenc bűvész, majd Egyházi Géza és Mahó Andrea színművészek színvonalas produkciójának tapsolhattak a XIII. kerületi önkormányzat és intézményei közös karácsonyi ünneplésre hívott nyugdíjas munkatársai.

 

Képgaléria