Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2020. Augusztus
HKSzeCsPSzoV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Nem vagy egyedül: hívd a Previ Stúdiót!2020.06.30

A világjárvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a Prevenciós Központ egy új projektet indított azzal a céllal, hogy a lehetőségekhez mérten oldja a lakásokba zárt gyermekek és fiatalok elszigeteltségét, segítsen a megnövekedett szabadidő hasznos eltöltésében, és gyors intézkedésekkel támogathassa a szükséget szenvedő kerületi családokat.

 

 

 

A Nem vagy egyedül: hívd a Previ Stúdiót! projekt megszületéséről és eredményeiről Pál Attilától, a projekt vezetőjétől kértünk tájékoztatást.

-A kerületi fiatalok előtt évek óta ismert a Prevenció Stúdió, amelynek műsorai nagy népszerűségnek örvendenek.

 

 

 

A pandémia miatt bevezetett veszélyhelyzet, amely jelentősen leszűkítette a megszokott társas kapcsolatokat, és a végsőkig korlátozta a személyes érintkezési formákat, arra ösztönzött bennünket, hogy új működési formát és feladatokat dolgozzunk ki a stúdió számára. Új projektünknek a Nem vagy egyedül: hívd a Previ Stúdiót! címet választottuk, ami utal a projekt tartalmára is.

Adásidőnket, a követelményekhez igazodva 24.00 órás, folyamatos üzemelésre változtattuk, ami azt jelentette, hogy a nap bármely szakában fogadtuk az interneten, vagy telefonon bejelentkezők hívásait. A korábbi, szórakoztató funkciót kibővítve regisztráltuk és továbbítottuk a valamilyen okból szükséget szenvedők igényeit: ebédszállítást szerveztünk, bevásárlásokban közreműködtünk. Feljegyeztük és közvetítettük adományok felajánlását, amivel korábban szintén nem foglalkoztunk. Mindezek mellett folyamatosan felhívtuk a figyelmet a fertőzés megelőzésének módjaira, jelentőségére, a rendszeres kézmosás és a maszk használatának fontosságára, a karantén betartásának szabályaira. Segítettünk értelmezni a járvánnyal kapcsolatos hivatalos közleményeket, adatokat, a hatóságok kéréseit. Ezek mellett a „kötelező” gyakorlatok mellett beszélgetési, kapcsolattartási, közös szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget biztosítottunk a kényszerűen otthon tartózkodó fiataloknak, amihez a lehető legszélesebb eszköztárat vettük igénybe. Lehetett zeneszámot rendelni, velünk együtt énekelni, verset, vagy mesét mondani. Bárki bekapcsolódhatott mesejátékainkba, amelyeken az internetes térben bábokkal jelenítettük meg a szereplőket. Szellemi vetélkedőink keretében rengeteg plüss figurát juttatunk új gazdájához, de népszerűek és kedveltek voltak a nyeremény iskolaszerek is. Az interaktív együttműködési formák néhány nap alatt rengeteg fiatalt mozgattak meg, a Previ Stúdió meglepően nagy népszerűségre tett szert. Hallgatóink kérésére a veszélyhelyzet megszűnését követően is folytatjuk a megkezdett munkát, azzal az újdonsággal, hogy a stúdiót napról napra kitelepítjük néhány órára a Prevenciós Központ kertjébe, ahol a nyár örömeit élvezve, személyesen is találkozhatunk hallgatóinkkal. Tapasztalataink szerint a projekt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és olyan fiatalokat is sikerült elérnünk és aktivizálnunk általa, akikkel korábban nem volt kapcsolatunk.

 

Képgaléria