Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2020. Június
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nemzetközi Nőnap: a tisztelet, a megbecsülés és a szeretet napja2020.03.09

Mivel március 8-ika, a Nemzetközi Nőnap ünnepe ebben az esztendőben vasárnapra esett, a kerületi önkormányzat és intézményeinek férfi munkatársai a hét utolsó munkanapján, március 6-án, pénteken köszöntötték a szebbik nemhez tartozó munkatársaikat, és a kerületben élő lányokat, asszonyokat, édesanyákat, kis-, és nagymamákat.

 

 

A nőnap megünneplésének története az amerikai kontinensre, New York utcáira vezeti az érdeklődőket. 1857 március 8-án a textiliparban foglalkoztatott nők nagyszabású tüntetésen adtak hangot elégedetlenségüknek, és emberségesebb munkakörülményeket, magasabb bért, és tisztességes bánásmódot követeltek a gyárakban és üzemekben dolgoztatott nőknek. Annak ellenére, hogy a nők tiszteletére rendelt ünnep napjainkra elveszítette harcos, munkásmozgalmi töltetét, az egykori követelések – némi módosulással – ma sem veszítettek aktualitásukból. 

 

 

Nem lehet nem észrevenni, hogy a nők aránya milyen méltatlanul alacsony a közélet különböző jeles helyein: mint a törvényhozásban, az állam vezető szerveiben és testületeiben, és azon sem akad fenn senki, hogy anyagi megbecsülésük is még mindig elmarad a férfi munkavállalókétól. Mindeközben mindenki egyetért abban, hogy a nők nélkül semmit sem érne a világ… Köztudomású, hogy a polgármesteri hivatal munkatársainak  több, mint 70%-ka nő, és akad olyan önkormányzati intézmény a kerületben, ahol ez az arány még ennél is magasabb.

 

 

A Nemzetközi Nőnap alkalmából az önkormányzat, a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények férfijai egy-egy szál virággal, és egy kis édességgel kedveskedtek a munkahelyükre érkező lányoknak-asszonyoknak, a kerület több pontján pedig – a megállíthatatlanul szakadó eső ellenére – alkalmi standoknál várták a gyengébb nem képviselőit. Mi mással fejezhetnénk be tudósításunkat, mint annak a kívánságnak az ismételt kinyilvánításával, amely az első nőnap óta változatlan aktualitással kíséri ezt a szép ünnepet. Kívánjuk, hogy minden egyes nap legyen igazi nőnap. Olyan nap, amikor minden nő a hétköznapi élet természetes részeként élvezheti a felé irányuló tiszteletet, megbecsülést és szeretetet. 

Képeink az önkormányzat és intézményei által szervezett nőnapi eseményeken készültek. Tekintse meg galériánkat!

 

 

Képgaléria