Szakmai Fórum a veszélyeztetett gyermekekről

November 28-án Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Prevenciós Központ és Családi Bölcsődei Hálózat nagy érdeklődéssel kísért Szakmai Fórumot rendezett, amelyen a gyermekkori veszélyeztetés visszaszorítására irányuló szakirányú tevékenység aktuális helyzetét vitatták meg a Prevenciós Központ szakemberei, meghívott vendégek részvételével.

 

A Szakmai Fórumon összegyűlt szakembereket Németh Borbála, a Prevenciós Központ intézményvezetője üdvözölte, aki megnyitó beszédében röviden szólt a napirendre tűzött gyermek-, és ifjúságvédelmi kérdéscsoport aktualitásáról, a területen folyó szakmai munkát akadályozó körülményekről, és a nehézségek ellenére elért eredményekről, majd jó munkát kívánt az egybegyűlteknek. A tanácskozás első részében Csépányi Gabriella, a Diótörés Alapítvány Közhasznú Szervezet kuratóriumi elnökének előadását hallgatták meg a jelenlévő szociális és gyermekvédelmi szakemberek, amely az alapítvány létrehozása óta eltelt 25 esztendő munkájáról adott tájékoztatást. Az előadás keretében a résztvevők megtekintették a Diótörés Alapítvány történetét feldolgozó Számadás című filmet, amelyhez Csépányi Gabriella fűzött kiegészítést.

 

 

Rövid szünetet követően a Szakmai Fórum résztvevői a Láthatáron Csoport előadásában megtekintették a Kiállok magamért című, fiataloknak szóló színházi előadást, amely rendkívül érzékletesen, három fiatal szemszögéből és tapasztalatainak felidézésével mutatta be a nevelőintézetek, lakásotthonok nyomasztó légkörű világát, az azokban elhelyezett gyermek-, és fiatalkorú lakókat érő veszélyeket, negatív hatásokat, a szerhasználathoz, alkoholizáláshoz, prostitúcióhoz és bűnözővé váláshoz vezető utat, felvillantva az ördögi körből való kitörés lehetőségeit, pozitív példáit is. Az előadásban szó esett a fiatalokat érő folyamatos agresszióról, a kapaszkodók hiányáról, a gyakran megtapasztalt lelketlenségről, és kilátástalanságról – de az előadás mégis a megalapozott remény éltetése mellett tette le a garast, hogy ha nehezen is, de van kiút ebből az embertelen helyzetből.

 

 

A színházi játékot követő beszélgetés során a nézőtéren helyet foglaló fiatalok mondták el véleményüket a látottakról, saját tapasztalataikról, és megfogalmazták a gyermek-, és ifjúságvédelmi munka társadalmi támogatottságával, helyzetével kapcsolatos észrevételeiket is. Mint a beszélgetések során elhangzott, súlyos problémát jelent, hogy évek óta nincs hatályos állami drogprevenciós stratégia, a terület kevés figyelmet és még kevesebb anyagi támogatást kap, és pályázatok sem születnek, amelyek segíthetnének egy-egy projekt létrehozásában, megvalósításában.  Sokan úgy érzik, hogy a területen dolgozó szakembereket magukra hagyták, a gyermek-, és ifjúságvédelmet  a folyamatos szakirányú fejlesztés helyett az ott dolgozók elkötelezettsége, áldozatkészsége próbálja szinten tartani, a szociális szférában dolgozók helyzetét  egyfajta hivatásrend kialakulása jellemzi. A Szakmai Fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a mind  kedvezőtlenebbé váló körülmények ellenére nem szabad lemondani egyetlen veszélyeztetett gyermek megmentésének lehetőségéről sem, és folyamatosan keresni és alkalmazni kell a máshol bevált jó gyakorlatokat, reményt adó kezdeményezéseket.

 

Képgaléria