Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2020. Június
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szent Mihály Napi Búcsú, az élő hagyomány2019.10.02

Mint ismeretes, s Szent Mihály napi búcsú szeptember 29-i megünneplése eredetileg a római katolikus egyház ünnepe volt. Tanításuk szerint ezen a napon, az olaszországi Garganó hegyen megjelent a végítélet prófétája, Szent Mihály arkangyal, ahol templomot építettek az esemény tiszteletére. Később az egyházi ünnep világi töltetet is kapott: a nevezetes dátumot az állatok behajtásának időpontjával és a számadással egészítette ki a népszokás.

 

 

Kerületünkben a hagyományos Szent Mihály Napi Búcsút immár XXVI. alkalommal rendezte meg az önkormányzat, csatlakozva a Babér utcai Szent Mihály templom papjai és hívő közössége által megtartott egyházi ünnephez. A búcsú ezúttal is fúvószenekari előadással vette kezdetét, amit pontban 10.00 órakor ünnepi Istentisztelet követett. 

 

 

Az előre meghirdetett, sokszínű és tartalmas programmal párhuzamosan reggel hét órától már folytak a rendkívül nagy érdeklődéssel kísért főzőverseny előkészületei. A csapatok ezúttal lecsófőzésben mérték össze a tudásukat, nehéz helyzet elé állítva a szakértő zsűri tagjait. 

 

 

Ahány csapat, annyi féle étel készült paprikával és paradicsommal a főszerepben, és kevéssel a déli harangszó elhangzása után már valamennyi bogrács üresen tátongott, kézzel fogható és szemmel látható bizonyítékát adva a csapatok gasztronómiai teljesítményének. 

 

 

Az első helyen a minőségi kolbásszal, szalonnával készült lecsót boronatárcsán sütögetett tarjaszelettel és kapros nokedlivel tálaló együttes végzett, ám a viadal valódi győztesei a megvendégelt látogatók tömegei voltak.

 

 

Egyetlen pillanatra sem mérséklődött a Szociális SzolgáltatóKözpont sátrát felkereső érdeklődők száma, és hasonlóan nagy forgalmat bonyolított le a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság kitelepült csapata is, amelynek tagjai ezúttal is egész nap rendelkezésére álltak a kerékpárjukat regisztráltatni szándékozó kerületi lakosoknak. A nap folyamán a rengeteg kikapcsolódási és szórakozási lehetőségen túl azok is sorban állásra kényszerültek, akik a Randevú a biztonsággal programsorozat szakembereivel kívántak találkozni, tanácsukat és véleményüket kérve a személyes biztonságukkal és a közbiztonsággal kapcsolatos ügyekben.

 

 

Amint az elmúlt években megszokhattuk, most is rengeteg érdeklődőt vonzott a Magyar Hagyományőrző Tűzoltó Egyesület által megrendezett nemzetközi tűzoltó verseny, amelynek összetett, és embert próbáló feladatsora jó alkalmat adott a szemlélődésre és a csapatoknak való drukkolásra.

 

 

Említést érdemel, hogy bár a nyár folyamán megrendezett önkormányzati szabadtéri rendezvények egyike sem volt híján a gyermekek szórakoztatását szolgáló mulatságoknak, a Szent Mihály Napi Búcsú kínálata ebben a tekintetben most is felülmúlhatatlannak bizonyult. Légvár negyed, lovaglás, ugrótorony, körhinták, kisvonat, dodzsem, és még ki tudná felsorolni, hogy mi minden várta a legkisebbektől a fiatal felnőttekig terjedő korosztály képviselőit a Babér utca környezetében kialakított hatalmas területen.

 

 

De akinek ez sem lett volna elég, az sem távozhatott csalódottan a búcsúból. A színpadon egymás követték az érdekes és látványos produkciók: Süsü és barátai, különböző tánccsoportok bemutatói, Csuka Mónika énekstúdiójának tehetségei, Straub Dezső fellépése, majd végezetül a parádés rock and roll előadás kínálatában mindenki megtalálhatta a neki leginkább megfelelő műsorszámot.

 

 

Igazságtalanok lennénk, ha említés nélkül hagynánk a rengeteg kitelepült sátras kereskedőt. A lacikonyhákat, kürtőskalácsot, palacsintát, törökmézet, felhőcukrot, húsevő és locsolóvíz után sóvárgó növényeket árusító pavilont, a vásárfiával dúsan rakott asztalokat, a mézeskalács olvasókat, az életre-halálra szóló szerelmet hirdető felirattal díszített tükrös mézeskalácsszívek hegyeit, a serpenyőkben, platnikon, fazekakban sülő, rotyogó, pöfögő kolbászokat, lángosokat, a guruló kemencékben piruló tökös-pompos (mások által kenyérlángosként ismert ételt kínáló) árusokat, a folyamatos működésben lévő sörcsapokat, rövid italokat kínáló lokalitásokat, és a többi pénzköltési lehetőséget…

 

 

Mindent egybevetve ezúttal is felhőtlen szórakozásban lehetett része mindazoknak a kerületi lakosoknak és vendégeiknek, akik elfogadták az önkormányzat és a Szent Mihály templom közösségének meghívását, és részt vettek a 2019. évi, sorrendben a XXVI. XIII. kerületi Szent Mihály Napi Búcsún.

Az eseményről készült fényképeinket galériánkban tekinthetik meg honlapunk látogatói.

 

 

Képgaléria