Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2020. Július
HKSzeCsPSzoV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Szépkorúak Farsangja – a tavaszvárás jegyében2020.02.20

Bár kétségtelenül mind többen várják, hogy megegye végre a kutya a telet, a tavaszt megelőzően nem mondhatunk le a farsangi időszak mulatságairól. A február 18-án, a Radnóti Miklós Művelődési Központ Színháztermében megrendezett Szépkorúak Farsangja a farsangi rendezvények egyik legnagyobb múltra visszatekintő, hagyományőrző kerületi eseményeinek egyike.

 

 

 

A kerületi idősek klubhálózatának tagszervezeteit reprezentáló csapatok már jóval a program megkezdése előtt birtokba vették a RaM kerengőjét, hogy még egyszer utoljára a világot jelentő deszkákon történő produkció bemutatása előtt felidézzék műsoruk lényeges mozzanatait, és bátorítsák azokat, akik a lámpaláz tüneteit mutatták. A kulturális intézményben működő Őszikék Klubjában is nagy volt az izgalom. A fellépésre készülődő szépkorúak közül néhányan a műsorhoz készült, luftballonból hajtogatott virágok rendezgetésével múlatták a fogyó időt, mások a tánclépések sorrendjét gyakorolgatták, de olyanok is akadtak, akik inkább apró-cseprő ügyeiket beszélték meg klubtársaikkal.

 

 

 

Mire megszólalt a farsangi mulatság kezdetét jelző csengő, alig akadt ülőhely a Színházterem nézőterén. Az elsötétülő teremben a 2004 óta működő Zengő Kórus műsorával vette kezdetét a farsangi rendezvény. A Vámos Katalin ének-zenetanár által vezetett együttes népdalokból és népdal feldolgozásokból álló műsora azonnal megteremtette az eseményhez illő vidám, és az összetartozás érzését árasztó atmoszférát.

 

 

 

Az egybegyűlteket, akik között ott volt Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, Varga Zsanett a képviselő-testület Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottságának elnöke, Erdős László a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesületének alelnöke, számos önkormányzati képviselő, az önkormányzati intézmények reprezentánsai, a városrészben működő civil szervezetek képviselői és a helyi média munkatársai is, Radó Gábor vezető-főtanácsos, a polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési osztályának munkatársa köszöntötte, aki a továbbiakban műsorvezetőként gondoskodott a jelenlévők felhőtlen szórakozásáról.

 

 

 

Az üdvözlő szavak elhangzását követően Holopné Schramek Kornélia alpolgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel, bevezetésül rövid áttekintést adva a farsang kialakulásáról, ünneplésének kultúrtörténetéről. Mint elhangzott, a kerületi önkormányzat évtizedek óta a legfontosabb feladatai között tartja számon a kerületben élő szépkorúak életminőségének javítását, amelynek integráns része az aktív, társas időskor valamennyi feltételének biztosítása. Holopné Schramek Kornélia ünnepi beszédét azzal zárta, hogy a farsang nem csak a szórakozásra nyújt lehetőséget, de arra is, hogy a kerület lakosai bepillantást nyerhessenek az idősek klubjaiban folyó sokszínű kulturális tevékenységbe, és maguk is ízelítőt kaphassanak a klubok megtartó, a másik emberre figyelő, konstruktív és segítő világából.

 

 

 

A továbbiakban az idősek klubjainak együttesei mutatták be az alkalomra készült műsorukat, amit a klubok által delegált egy-egy tagból álló zsűri értékelt. Az összesen tizenegy produkció ebben az esztendőben is rendkívül sokszínűnek bizonyult.

 

 

 

A mindvégig magas színvonalú versenyből szinte lehetetlen lenne kiemelni bármelyik klub műsorát a nélkül, hogy ne essünk az igazságtalanság bűnébe. Nem fér hozzá kétség, hogy a Kézfogás Együttes: Vágyódás a Tavasz után (Mozarttól a svájci népdalig) című koreografált, jelmezes kórusszáma méltó volt a verseny megnyitására. Az Őszikék Idősek Klubjának jókedvű fellépését követő Ezüstkor Klub Emoji tánca pazar parabolában mutatta be az idősebb és a fiatalabb korosztályok közötti kommunikáció mai, korszerűnek számító formáit.

 

 

 

A Klubkávézó csapatának görög tánc-csokra emlékezetes nyaralások emlékét elevenítette fel – egyúttal emlékeztetve a nézőket a következő nyári időszak pihenési lehetőségeinek sokféleségére. Igazi meglepetést okozott a Derűs Szíves Klubjának a múlt század 20-as éveit idéző összeállítása, amelynek végén meglepve kérdezhették egymást a nézőtéren helyet foglaló publikum tagjai: előfordulhat, hogy ismét azokban a bizonyos húszas években élünk..? Találni sem lehetett volna jobb alkalmat az ezt követő „70 pluszos pom-pom” előadás bemutatására, amit a Napfény Klub csapatától láthattak a nézők.

 

 

 

Az Indián nyár Klub műsorában sztárokkal dáridózhatott a közönség, az Évgyűrűk Klub táncosai a tavaszi virágok örömét idézték produkciójukban, a Derűs Alkony fellépői pedig arra emlékeztettek, hogy a tavasz nem sokat érne a szerelem emléke, reménye, lehetősége nélkül. A Reménysugár Idősek Klubja vérpezsdítő szambával kedveskedtek a nézőknek, a Nosztalgia Ház csapata pedig végezetül Indiába röpítette a publikumot, ahol a tarkabarka helyi viselet, a csengettyűk és a füstölők örök farsang hangulatát árasztják.

 

 

 

Hogy kik lettek a győztesek? Az maradjon a vesztesek titka. Hiszen senki sem tagadhatja, hogy ez a sokszínű, mindvégig magas színvonalú, és jókedvet árasztó produkció nem jöhetett volna létre a fellépők akár egyetlen csapatának távolmaradása esetén, így az igazi győztes a széksorokban helyet foglaló közönség volt. Ismeretes, hogy ebben az esztendőben a farsang február 25-ig tart: idén erre a napra esik a húsvét vasárnapot 46 nappal megelőző hamvazószerda. A RaM-ban, február 18-án megrendezett Idősek Farsangja után azonban nem tévedhetünk nagyot ha azt állítjuk, hogy a kerület felkészült az örök megújulás évszakának fogadására.