Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2020. Július
HKSzeCsPSzoV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Tavaszvárás – másképp2020.02.28

Mindeddig példátlan akcióval hívta fel a kerületi lakosság figyelmét a környezettudatos magatartás fontosságára a polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési osztálya: a Prevenciós Központ és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársainak közreműködésével a kerület óvódásai által készített színes virágokkal borítottak be két, beépítés előtt álló, korábban ismételten lim-lommal elborított önkormányzati telket.

 

 

 

A kerületiek előtt jól ismert az a közösségellenes magatartásforma, amelynek eredményeként a leggondosabban körülkerített, és rendszeresen ellenőrzött üres telkek is egyik napról a másikra valóságos szemétteleppé válnak. Az önkormányzat igyekszik védekezni ez ellen, de a legjobb védekezés az eredményes tudatformálás lehetne.

 

 

Most ott tartunk, hogy a kitakarított telkeken a közterület-felügyelet és a kerületi polgárőrség rendszeres ellenőrzései dacára egy-két napon belül ismét megjelennek a hasznavehetetlen kredencek, kibelezett televíziók, hűtőszekrények, jobb napokat látott rekamiék és ágybetétek – hogy csak a nagyobb darabokról essék szó. A közterület szennyezői leginkább a késő éjszakai, kora hajnali órákban szabadulnak meg ezektől az ócskaságoktól – de csak akkor, ha nem látnak senkit a közelben. Elővigyázatosságuk ellenére gyakran sikerül tetten érni egy-egy szabálysértőt, de a büntetés ellenére mindig akad újabb próbálkozó.

 

 

 

Február 27-én a Szociális és Köznevelési osztály új módszert vetett be a kellemetlen és káros gyakorlatot folytatók ellen: a Szent László utca és a Petneházy utca-, valamint a Petneházy utca és a Reitter Ferenc utca sarkán található két üres önkormányzati telket, azok ismételt kitakarítását követően a tavaszvárás jegyében a kerület óvodáiban készült virágokkal borították el.

 

 

 

Az akció a járókelők, és a telkek szomszédságában lakó családok körében azonnali sikert aratott! Sokan megálltak gyönyörködni a zöld gyepet díszítő több száz tarka virág láttán, és nyilvánvaló egyetértésre talált az ingatlanok kerítésére függesztett molinók felirata is. A szervezők abban bíznak, hogy a közterületek szennyezői maguk is belátják: szebb, pihentetőbb és szerethetőbb képet nyújtanak a kitakarított, és virággal díszített területek az ócska mosdóállványok, eltorzult fregolik, kibelezett számítógépházak látványánál. Hiszen ezek eltüntetésére is van jó megoldás: erre szolgálnak a lakosság rendelkezésére álló hulladék udvarok.

 

 

 

Az akcióval párhuzamosan ezekben a napokban a kerület bölcsődéiben és óvodáiban kézműves foglalkozásokat tartanak a szülőknek és a gyerekeknek, ahol környezetünk szépítésével kapcsolatos fogásokat, praktikákat sajátíthatnak el – a tavaszvárás jegyében.

Tekintse meg képgalériánkat!

 

Képgaléria