Új rekord a Lakóközösségi Napon!

Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat hitelesített adatsora tudósításunk megírásáig még nem készült el, de anélkül is bátran kijelenthető: a Lakóközösségi Napok történetében olyan hőségben, mint amilyen június 30-án volt a Béke téren, még sohasem rendeztek ilyen programot a kerületben. A hőmérő higanyszála 38 Celsius fokot mutatott, amikor kezdetét vette a rendezvény, és az esti hét órai záráskor sem adta alább 36 foknál.

 

Mint emlékezetes, az első önkormányzati rendezvénysorozat 2012 július 7-én, az Országbíró lakótelepen tartotta nyitó programját, Lakótelepi Napok néven. Dr. Tóth József polgármester ekkor, ezen a rendezvényen adta át a kerület lakóinak a frissen elkészült Országbíró sétányt, amely azóta számtalan alkalommal adott otthont közterületi programoknak. Az időközben elrepült tíz esztendő alatt nem csak a rendezvénysorozat neve változott meg, de évről évre egyre gazdagabbá vált a szabadidős programok kínálata, és bővült a közreműködők csapata is. 

És igen, a sokat emlegetett, és sokak által bagatellizált környezetváltozás eredményeként jól érzékelhető mértékben változott az időjárás is… Korábban is előfordult már, hogy a Lakóközösségi Nap látogatói 30-32 fokos hőségben élvezték a kulturális esemény programjait, de a június 30-án tapasztalt, harmadfokú hőségriadóval minősített kánikulára ember emlékezet óta nem került sor. Mindezek ellenére elmondható, hogy a szélsőséges időjárás nem vette kedvét a kerület lakosságának, és ezúttal is sokan éltek azzal a színvonalas és gazdag kikapcsolódási, szórakozási, tájékozódási lehetőséggel, amit a Lakóközösségi Nap rendezői kínáltak a program látogatóinak.

A nagy meleg hatását talán abban lehetett észrevenni, hogy az idősebb korosztályok tagjai ezúttal kevesebben képviseltették magukat a Béke tér árnyas területén felállított sátraknál, mint máskor. A fiatalok azonban ügyet sem vetettek az embert próbáló kánikulára. A Previ és a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat közös pavilonja előtt egyetlen pillanatra sem szünetelt a jókedvű ének és a tánc, nem volt üresjárat a különösen kedvelt lufi bohócnál sem, és tucatjával születtek a szebbnél szebb, csodás színekben ragyogó csillám tetoválások is.

 

Örvendetesen nagy érdeklődés kísérte a Homo Ludens (Játékos Ember) Egyesület százféle logikai, készségfejlesztő, és szórakoztató játékait, sokan álltak meg elgondolkodva a környezetvédelem fontosságára figyelmeztető installációk előtt, és ezúttal is népszerűnek bizonyult a Vöröskereszt egészségmegőrzést szolgáló sokféle szolgáltatása. Bár mint említettük, az idősebb korosztály ezúttal meglehetősen alulreprezentált maradt, mégis szép számmal akadtak, akik kérdésekkel, javaslatokkal, észrevételekkel keresték meg a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság, a közterület-felügyelet és az önkormányzat által szervezett Randevú a Biztonsággal projekt közös sátrát.

Egyetlen perc sem akadt, amikor ne hemperedett volna le egy-egy gyermek a hatalmas légvárral kombinált csúszdán, sokan pedig elmozdíthatatlannak bizonyultak a nagyteljesítményű, párafejlesztővel kombinált ventillátorok elől. A rendezvény végére elfogytak a vetélkedőkön nyerhető tallérok beváltására szolgáló plüss állatok, és bár bőségesen maradt a bárki által elfogyasztható ásványvíz hegyből, a felhasználás mértéke maga is helyi rekordot döntött.

Tekintse meg galériánkat!

 

Képgaléria