Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2019. November
HKSzeCsPSzoV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Vizuális kapcsolatok - negyedszer2019.06.24

Június 20-án csütörtökön, a Prevenciós Központ Tüzér utcai kertjében került sor a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat támogatásával létrehozott Vizuális kapcsolat című, négy részből álló programsorozat negyedik, egyben befejező állomására.

 

 

 

Ahogy a programsorozat korábbi eseményein megszokhattuk már, ezúttal is nagyon sok fiatal tett eleget a rendezők meghívásának, hogy feltegye kérdéseit, felkészült rendvédelmi, szociális és egészségügyi szakemberekkel találkozhasson, és a kötetlen beszélgetések során bővítse ismereteit a különböző tudatmódosító szerek veszélyeivel, hatásaival, elkerülésük módozataival kapcsolatosan.

 

 

 

Akadtak olyan látogatók is, akiket mindenek előtt a közös játékok, kapcsolataik építésének lehetősége, a kiváló zene, vagy éppen a hatalmas graffiti táblák csábítottak a rendezvényre, ám előbb-utóbb ők is próbára tették ismereteiket az Angyalföld Polgárőr Szervezet, és a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság által rendelkezésre bocsátott tesztlapok kitöltésével, és számosan közülük érdekes beszélgetésbe merültek a Nyírő Gyula Kórház OPAI jelenlévő munkatársaival is.

 

 

 

A beszélgetések során nem csak a kábítószerek veszélyeiről esett szó, de a fiatalok értékes tanácsokat kaptak a nyári balesetek elkerüléséről, a rendszeres gyümölcsfogyasztás fontosságáról, és más fontos és praktikus kérdésekről is.

 

 

 

Pál Attilát, a Prevenciós Központ szociális munkatársát, a Vizuális kapcsolat programsorozat egyik rendezőjét és állandó közreműködőjét a rendezvénysorozat tapasztalatairól kérdeztük.

-A teljes, négy részes sorozat átfogó értékelésére nem vállalkozhatok, hiszen azt meg kell előznie a közreműködő szakemberek közös eszmecseréjének. Személyes tapasztalataim szerint azonban a Vizuális kapcsolat rendezvényei beváltották a szervezők reményeit, elérték kitűzött céljukat: nagyon sok fiatalt sikerült személyesen megszólítanunk, és a játékos, vidám programok között lehetőség nyílt komoly ismeretek átadására, továbbítására, közöttük a Prevenciós Központ szolgáltatásainak ismertetésére, népszerűsítésére is.

 

 

 

A résztvevők között olyan fiatalok is voltak, akik az első alkalommal ismerősük, osztálytársuk meghívására látogattak el a rendezvényre, amelynek állandó résztvevőivé váltak. Ezúttal is meggyőződhettünk arról, hogy a közös játéklehetőségek, és különösen a közös zenehallgatás, karaoke éneklés közösségteremtő jelentőséggel bír a kiválasztott célcsoport részére. Beigazolódott az is, hogy nem elég arra várni, hogy a fiatalok bejöjjenek a Prevenciós Központba: érdemes elmenni oda, ahol napi életüket élik. Ezt bizonyították az Országbíró sétányon megrendezett Vizuális kapcsolat program tapasztalatai, ahol sok olyan gyermek-, és fiatalkorúval találkozhattunk, akik korábban még nem voltak ilyen rendezvényen. Összegezve a tapasztalataimat úgy gondolom, hogy a programsorozat sikeres volt, és érdemes lenne a folytatásra.

 

 

 

Képgaléria