Fókuszban: az Európa-nap

Május 11-én, a Gyermek téren került sor a 2023. évi XIII. Kerületi Lakóközösségi Napok második rendezvényére, amelynek programja szervesen illeszkedett a május 9-i Európa-nap nemzetközi ünnepség sorozatához. Mint ismeretes, Robert Schuman francia külügyminiszter 1950 május 9-én, utóbb róla elnevezett nyilatkozatában kezdeményezte, hogy Franciaország, Nyugat-Németország, Olaszország, Hollandia, Luxemburg és Belgium hozzák létre az Európai Szén és Acélközösséget, amely a mai Európai Unió megteremtése előtt nyitotta meg a kaput. Nem mellesleg: Magyarország 2004 május 1-je óta az Európai Unió teljes jogú tagja.

A rendezvényen közreműködő önkormányzati, társadalmi és civil szervezetek közül többen is Európa-napi vonatkozású programokkal készültek erre a Lakóközösségi Napra. A kínálatból kiemelkedett a Prevenciós Központ csapata, amely színvonalas, az  Európai Unió létrejöttét, működését, kezdeményezéseit bemutató információs kiadványokkal, a szövetségi rendszerre vonatkozó szerencsekerék kvízzel, és a tagállamok zenéjét és táncait népszerűsítő egyveleggel járult hozzá a közönség tartalmas, de szórakoztató kikapcsolódásához.

A kerületi Gyermek és Ifjúsági Diákönkormányzat EU Twistere, és az európai országok asztali-, és szabadtéri játékait bemutató stand látogatottsága is meghaladta a szervezők várakozásait, egyértelműen bizonyítva, hogy hazánkban nem csökkent az érdeklődés az Európai Unióba tömörült országok perspektívái, lakosságuk életkörülményei, hétköznapjaik alakulása iránt. A rendezvény alkalmi színpadán bemutatott produkciók nagyobb része is a kontinentális szövetség tagjainak kulturális életét bemutató programokból állt: ének, zene, és német nyelven bemutatott ifjúsági előadás emlékeztetett az Európai Unió létrejöttéhez vezető út első állomásának ünnepére.

Az Európa-naphoz kapcsolódó programokat kínáló közreműködők mellett szép számmal akadtak az elmúlt években nagy népszerűségre szert tett standok is. Ismét találkozhattak a Gyermek térre látogatók a Magyar Vöröskereszt szakembereivel, akik életvezetési, egészség megőrzési tanácsokkal, és vérnyomásméréssel álltak a sátrukat felkeresők rendelkezésére. Sokféle látnivalóval szolgált a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesületének sátra, ahol ma már muzeálisnak számító használati tárgyak, a kerület múltját idéző képkiállítás, és sok más érdekesség fogadta a látogatókat. Egyetlen pillanatra sem csökkent a tömeg a Helyi ügyek sátránál, ahol az önkormányzat intézményeinek munkatársai, a kerületi közterület-felügyelet, a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság és az Angyalföld Polgárőr Szervezet szakemberei fogadták a helyi lakosok közrenddel, közbiztonsággal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, és az energiatakarékosság lehetőségeire vonatkozó kérdések sem maradtak megválaszolatlanul.

Lehetetlenre vállalkoznánk, ha a gazdag program minden egyes elemét megpróbálnánk sorra venni. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy azoknak sem kellett csalódniuk, akik a kapcsolatteremtés, az önkormányzat tisztségviselőivel, a képviselő-testület tagjaival való személyes találkozás kedvéért keresték fel az esztendő második Lakóközösségi Napját.

Képeink a Gyermek téren megrendezett, ez évi második Lakóközösségi Nap pillanatait idézik. Tekintse meg galériánkat! Emlékeztetőül: a programsorozat következő állomására a Vizafogó lakótelepen (játszótér és sétány) kerül majd sor június 8-án, a megszokott 15.00 órai kezdettel.

 

Képgaléria