Bölcsődék és Családi Bölcsődék

BÖLCSŐDÉK

 

Kerületünkben (Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó területén) 9 bölcsőde várja a kisgyermekeket nevelő családokat.  

 

Mind a kilenc bölcsőde, a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet által kiadott módszertani levelekben meghatározott irányelvek figyelembevételével állította össze saját szakmai programját, és végzi napi feladatát. A szakmai programjainkban meghatározzuk nevelési feladatainkat, céljainkat, gondozási-nevelési alapelveinket. Az utóbbi évtizedekben a bölcsődei szakemberek sokat tettek azért, hogy a bölcsődék családbarát intézménnyé váljanak. Tudjuk, ismerjük e korosztály életkori sajátosságait, mivel szeret játszani, mi kell ahhoz, hogy jól érezze magát a közösségben egy kisgyermek. Évek óta dolgozunk módszereink finomításán, hogy a családokkal együtt, egymást segítve neveljük a ránk bízott gyermekeket.

 

Ma már valamennyi bölcsőde rendelkezik só-szobával, melyet főleg az őszi-téli időszakban vesznek igénybe heti rendszerességgel a gyermekek.

A nagymozgásos játékok, a levegőzés színtere a színes, változatos játékokkal teli játszókert, ahol felmászhatnak, lecsúszhatnak, szaladgálhatnak, ugrálhatnak, motorozhatnak, labdázhatnak, homokozhatnak a gyermekek.

A bölcsődei felvétel folyamatos, a korcsoportok szerinti csoportbeosztás főleg szeptemberben valósulhat meg. A napi 4x-i étkezést külső beszállító biztosítja a gyermekek részére, minden diétát kielégítő ellátással.

A bölcsődei felvétel a Prevenciós Központban történik (1134 Bp., Tüzér u. 56-58.). A jelentkezéshez szükséges nyomtatványok ide kattintva letölthetők. 

Az ügyintézés előtt a szülőknek lehetőségük van gyermekükkel együtt meglátogatni a bölcsődéket, ezután kiválaszthatják melyiket, mikortól szeretnék igénybe venni. 

 

Kerületünkben működő bölcsődék:

  • Aprófalva Bölcsőde (1133 Budapest, Hegedűs Gyula u. 111.)
  • Boribon Bölcsőde (1133 Budapest, Pannónia u. 92-94.)
  • Csipet-csapat Bölcsőde (1139 Budapest, Hajdú u. 21.)
  • Hancúrház Bölcsőde (1138 Budapest, Jász u. 113-117.)
  • Igazgyöngy Bölcsőde (1138 Budapest, Gyöngyösi sétány 3.)
  • Minimanó Bölcsőde (1133 Budapest, Visegrádi köz 4.)
  • Napraforgó Bölcsőde (1134 Budapest, Angyalföldi út 43.)
  • Szivárvány Bölcsőde (1132 Budapest, Gogol u. 32.)
  • Ugribugri Bölcsőde (1138 Budapest, Vizafogó sétány 6.)

 

CSALÁDI BÖLCSŐDÉK

 

A XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő Testülete 2009-ben megszavazta a bölcsődei férőhelyek számának bővítését. Kísérletképpen 2010-ben megnyitották a főváros első önkormányzati fenntartású családi napközijeit, amelyet XIII. kerület Esküvő köz 1-3. szám alatt nyitottak meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel 2011 őszén bővítették a családi napközik számát 8 csoporttal a Petneházy utca 83. szám alatt, így a 11 családi napközit hálózatba szervezve működtette tovább az önkormányzat.  A kerület Újlipótváros részében a Képviselő Testület 2016. 10. 17-én egy új telephelyen, a Tátra utca 48-52. szám alatt, további 3 új családi napközivel bővítette az Angyalföldi Családi Napközi Hálózatot. A Hálózat így már 98 férőhellyel járult hozzá a kerületi kisgyermekek nappali ellátásához.

2017. január 1-től jogszabályi változás következtében az Angyalföldi Családi Napközi Hálózat neve megszüntetésre került, és Angyalföldi Családi Bölcsőde Hálózat névre változott. Az Angyalföldi Családi Bölcsőde Hálózat családi bölcsődéi 20 hetestől 3 éves korú gyermekek számára nyújtanak nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, étkeztetést és foglalkoztatást.

 

Telephelyek bemutatása:

Petneházy u. 83. alatt található családi bölcsődék a kerület azon részén találhatók, ahol a vonatpálya választja el a kerületet Zuglótól. A 8 családi bölcsőde egy régi épületben kapott helyett, ami azelőtt óvodaként működött. Az épület másik oldalán (régen általános iskola volt) a Szent István Egyetem rendezkedett be. A családi bölcsődék megközelítése kis sétával a buszmegállótól a 30-as, 30A vagy a 230-as busszal lehetséges.

Az épületben 8 családi bölcsőde található: Vidám lurkók, Ficánka, Fecsegő Tipegők, Gyermekvár, Kíváncsi Fáncsi, Kukucska, Hét törpike, Játéksziget. A bejárattól jobbra 3 családi bölcsőde, balra 5 családi bölcsőde helyezkedik el. A folyosón minden családi bölcsődének külön szekrénye van, amin a gyermekek jelei vannak, ezekben tarthatják a ruháikat, cipőiket. Minden családi bölcsődének, az előírásoknak megfelelően saját fürdőszobája van.

A nyolc családi bölcsődének saját udvara van, ami az intézményből megközelíthető. Az udvaron két homokozó, egy babaház, egy csúszda és egy vonat található, továbbá zuhanyozó. Az udvar végében álló faházban tartjuk a motorokat, homokozó játékokat, kerti bútorokat, plédeket, labdákat, mesekönyveket, építőkockákat. A gyerekek nagyon szeretnek krétával rajzolni, ezt meg is tehetik az erre a célra kialakított köves úton. Intézményünkben három gondozónő összeállt zenélni (gitár, furulya, xilofon) és rendszeresen, interaktív módon vonják be a gyerekeket a közös zenélésbe és éneklésbe,

 

Esküvő köz 1-3.

Az intézmény a kerület zöldövezeti részén található, egy csendes kis utcában (köz-ben). Könnyen megközelíthető a 14-es villamossal és a 105-ös autóbusszal is. Mindkét megállótól kb. 5 perc sétával el lehet érni a családi bölcsőde épületét. Az épületben három családi bölcsőde található: Bóbita, Galagonya és Mókaház, mindegyik szobának más-más hangulata a színes falak miatt. Az egész intézmény légköre barátságos és családias. Ez abból is adódik, hogy a szobák nem túl nagyok, de a létszámhoz éppen megfelelőek és kényelmesen elférnek benne a gyerekek. Minden szoba rendelkezik saját fürdőszobával. A három szoba gyermekeinek egy öltözője van. Minden kisgyermeknek a saját jelével ellátott kis rekesz áll rendelkezésére, amiben a ruháit, illetve egy másik rekeszben a cipőit tarthatja.

A szobákban 7-7 gyermek játszik nap, mint nap és szobánként 2-2 gondozónő látja el a gondozói feladatokat, délelőtt és délutános műszakban.

A csoportszobák modern, színes bútorokkal vannak berendezve. A szobában van két kis asztal, faszékekkel, játékkonyha, fésülködő asztal, nagyszőnyeg. A játékpolcokon különböző játékok sokasága található, melyek közül minden gyermek megtalálhatja a kedvére valót.

Reggeli után, ha jó az idő a gyerekek kimennek az intézményhez tartozó, de külön bejáraton megközelíthető udvarra játszani. Az udvar a fák alatt, kellemes hűst biztosít a meleg nyári napokon. Az udvar teljes területe gumitéglával ellátott, a homokozó mellett csúszda, babaház, kisvonat, rugósjátékok, egy katica formájú kis mászóka várja a gyerekeket. Minden játék a vonatkozó szabványoknak megfelelő. A fix udvari játékok mellett motorozhatnak, labdázhatnak, homokozhatnak, vagy akár a kerti bútoroknak köszönhetően mesét hallgathatnak, rajzolhatnak vagy építhetnek is a gyerekek.

 

Tátra utca 48-52.

Az intézmény a kerület belvárosi részén, Újlipótvárosban található. Könnyen megközelíthető a 15-ös, és a 115-ös autóbusszal, a 75-ös, és a 79-es trolibusszal, illetve a Lehel piactól gyalog is. A megállóktól kb. 5 perc sétával lehet elérni a családi bölcsőde épületét, amely egy társasház földszintjén helyezkedik el. Korábban gyermekorvosi rendelőként működött.

Az épületben három családi bölcsőde található: Pagony, Micimackó és Zsebibaba, mindegyik szobában vidám színű bútorok találhatóak. Az egész intézmény légköre barátságos és családias. A bejárattal szemben pár lépcsőn kell felmenni, onnan jobbra találhatóak a különböző kiszolgáló helyiségek. Ilyen pl. a gyermekek öltözője, ami tágas, és színes. Mindhárom családi bölcsődének külön-külön színű az öltözőszekrénye. A tornaszoba, amely só szobaként is funkcionál, az iroda, a tálalókonyha, illetve a gazdasági bejárat. Balra található a Zsebibaba családi bölcsőde, a mosókonyha, a Micimackó családi bölcsőde, és a Pagony családi bölcsőde bejárata. A családi bölcsődék bejáratainál üvegajtó található, melyeken fólia mutatja a megnevezést. A 3 családi bölcsőde egymásba nyitható, de ajtóval el is választható. Minden szobához tartozik egy fürdőszoba is.

Külön udvara nincsen az intézménynek, de a gazdasági bejárattal szembeni parkban az Önkormányzat leválasztott egy részt a gyerekeknek, amelyet a korosztálynak megfelelő külső udvari, játszóeszközökkel is ellátott (csúszda, homokozó, és rugós játék).

A szobákban 7-7 gyermek játszik nap, mint nap és szobánként 2-2 gondozónő látja el a gondozói feladatokat, délelőtt és délutános műszakban.

Munkarend a családi bölcsődékben:

Nyitva tartás: munkanapokon 7.00 órától 18.00 óráig

 

 

 

2023-ban ismét nyílt napokat szervezünk a Prevenciós Központ bölcsődéiben, családi bölcsődéiben. Az alábbi linken történő regisztrációt követően tudnak jelentkezni az adott intézmény nyílt napjára. Egy intézmény két időpontot biztosít, egy időpontra maximum 20 fő tud jelentkezni.  Regisztráció:  https://bolcsode-nyiltnap.bp13.hu/register  

Archív lapok