Gyermekvédelmi konferencia a tények jegyében

Május 18-án neves szakemberek közreműködésével gyermekvédelmi szakmai konferenciát rendezett a Prevenciós Központ HÍD Család-, és Gyermekvédelmi Központ az intézmény Tüzér utcai épületének aulájában. A tanácskozás előadói a gyermekvédelmi észlelő-, és jelzőrendszer működéséről, jelentőségéről, a gyermekeket veszélyeztető tényezőkről, és a szegénységben élő gyermekek segítésének lehetőségeiről adtak sokoldalúan megvilágított képet, szigorúan az olykor sokkoló tények jegyében.

 

 

A tanácskozáson megjelent szakembereket, akik között ott voltak a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság, a kerületi közterület-felügyelet, valamint az Egyesített Óvodák, a Prevenciós Központ, és más  önkormányzati intézmények képviselői, Holopné Schramek Kornélia  alpolgármester üdvözölte, egyúttal megjelölve az esemény legfontosabb célkitűzéseit is.

–A HÍD Család-, és Gyermekjóléti Központ mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a jogszabály által előírt gyermekvédelmi észlelő–, és jelzőrendszer működtetését magas színvonalon lássa el. Ezt a célt szolgálja a minden évben megrendezésre kerülő Gyermekvédelmi Tanácskozás, amely jó alkalmat ad arra, hogy a szakemberek áttekinthessék a megelőző év gyermekvédelmi tevékenységét – mondotta megnyitójában Holopné Scramek Kornélia. –Becsült adatok szerint ma Magyarországon körülbelül 400 ezer gyermek él szenvedélybetegséggel érintett családban.  A súlyos szegénységben élő gyermekek száma is meghaladja ma már a 100 ezret, a gyermekbántalmazási statisztika is növekvő tendenciát mutat, a csellengő eltűnt kiskorúak száma az elmúlt évben18 ezer volt – emlékeztetett az alpolgármester, majd jó munkát kívánt a megjelent szakembereknek.

 

A tanácskozás első előadója Incze Zsuzsa, a korábbi években nagy népszerűségnek örvendő Csellengők  című televízió műsor producere, szerkesztője és műsorvezetője volt, aki a műsor létrejöttének, társadalmi fogadtatásának és megszűnésének ismertetését követően az otthonukból elszökő gyerekek menekülésének okairól, motivációiról beszélt, öt fiatal történetének rövid, filmbejátszásokkal történő bemutatásával. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy ma is szükség lenne a Csellengőkhöz hasonló műsorra, hiszen a veszélyeztető családokból elszökő gyerekek száma nagyon magas, és a helyzetük megoldására rendelkezésre álló eszközök meglehetősen szegényesek.

A következő megszólaló szakember Kormos Piroska szociálpszichológus, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Apa, Anya, Pia Program” vezető munkatársa, az azonos című könyv társszerkesztője volt, aki elmondta, hogy ma hazánkban minden ötödik gyermek szenvedélybeteg szülők által veszélyeztetett körülmények között él. A gyermekek különböző módon reagálnak erre a helyzetre, gyakori a „ne bízz, ne érezz, ne beszélj” stratégia alkalmazása részükről, amivel nem segítik a körülmények időbeni észlelését és a gyermekvédelmi rendszer beavatkozásának esélyeit.

 

Hellenbart László, az S.O.S. Krízis Alapítvány intézményvezetője a kapcsolati erőszak családon belüli megnyilvánulási módjaival, a család hidegének egész életre szóló következményeivel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, arra figyelmeztetve, hogy sokszor azért érkezik késve a segítség, mert a gyermekek szégyellik, titkolják a helyzetüket. A gyermekvédelmi konferencia záró előadását Pataki-Szomolányi Tímea, a TündérPakk Közhasznú Alapítvány vezetője tartotta, aki nagy érdeklődéssel kísért, sok példával, gyakorlati tapasztalattal fűszerezett előadásában először arról beszélt, hogy milyen hatással van a gyermek fejlődésére, személyiségének alakulására ha szegény családban él, majd az adományozás jelentőségéről, és íratlan szabályairól adott áttekintést. Fontos, mondotta Pataki-Szomolányi Tímea, hogy ne tévesszük össze az adományozást a lomtalanítással: ha valaki egy cipzárját vesztett kabáttal akar jótékonykodni, az nem segít, hiszen az adományozottak nincsenek abban a helyzetben, hogy a támogatásként kapott ruhadarabbal szabóhoz menjenek…

A konferencia végén Pál Attila az esemény moderátora, a Prevenciós Központ munkatársa köszönetet mondott az előadóknak és az eseményen megjelent szakembereknek értékes közreműködésükért, majd egy  finn politikus gondolatát idézte, aki a gyermekvédelemmel kapcsolatban államának alapállását így foglalta össze: „Kis országként nem vagyunk olyan gazdagok, hogy akár egyetlen gyermekről is lemondhassunk…”

 

 

 

Képgaléria