Tíz éves a Previ Stúdió

November 24-én, nagy bulival ünnepli a Prevenciós Központ egyik legnépszerűbb szolgáltatása, a Previ Stúdió létrejöttének tízedik évfordulóját. A stúdió megszületésének körülményeiről, az elmúlt évtized emlékezetes eseményeiről Pál Attila stúdióvezetővel, a Prevenciós Központ utcai és lakótelepi szociális munkásával, az Angyalföld Polgárőr Szervezet tagjával, az Ifjú Polgárőrök mentorával beszélgettünk.

Mi adta az ötletet, hogy a Prevenciós Központ szervezetén belül, amelyrendeltetését tekintve szociális intézmény, egy zenés-táncos összejöveteleket, különböző társasjátékokat, csoportos foglalkozásokat szervező stúdió létrehozását kezdeményezd?

–Mielőtt a Prevenciós Központban helyezkedtem el, a hajléktalan ellátásban tevékenykedtem. Közben a főfoglalkozásom mellett, az Oltalom Sportegyesület aktivistájaként sokat foglalkoztam itthon és külföldön is ifjúsági rendezvények megrendezésében való közreműködéssel. Sok tapasztalatot szereztem arról, hogy melyek azok a programok, szabadidős tevékenységi formák, amelyek a leginkább vonzzák a fiatalokat, és ami talán még ennél is fontosabb: amelyek közösségteremtő erővel bírnak. Így történt, hogy 2013 októberének végén, november elején, alig egy hónappal azt követően, hogy a Prevenciós Központ alkalmazásába léptem, a lakótelepi és utcai szociális munka során megismert fiatalok szabadidejének hasznos eltöltése, a csellengés ellensúlyozása érdekében felvetettem a Previ Stúdió létrehozásának ötletét. Dr. Kádár Sándorné intézményvezető azonnal zöld utat adott a kezdeményezésnek, amelynek eredményeként 2013 november 24-én megnyitotta kapuit a kerületi fiatalok előtt a Previ Stúdió.

Nem lehetett könnyű feladat beszerezni a működéshez szükséges kellékeket, hiszen egy stúdió felszerelése meglehetősen sok pénzbe kerül…

–Mindazok az eszközök és lehetőségek, amelyek most a rendelkezésünkre állnak, tíz éves szorgalmas gyűjtögetés eredményeként, fokozatos építkezés keretében valósultak meg. Eleinte a saját irodámban működött a stúdió. 2020-ban kaptunk egy nagyobb irodát, ami már nagyon kellett a sok érdeklődő fogadásához, kiszolgálásukhoz. 2022-ben nyílott lehetőségünk az önálló stúdió épület létrehozására, ami elhunyt intézményvezetőnk férje, dr. Kádár Sándor adományából valósulhatott meg, az idén pedig a korábbi irodahelyiségből egy nagyobb terembe tehettük át a társas összejövetelek helyszínét. A Previ Stúdió első technikai eszköze egy karaoke berendezés volt, amit nagyon olcsón sikerült megszereznünk. Aztán következtek az erősítők, a keverőpult, az aktív hangfalak és a digitális térben való jelenléthez elengedhetetlen számítástechnikai eszközök. Mégis, a legfontosabb felszerelési tárgy, ami a legnagyobb örömöt okozta rendezvényeink látogatóinak, az a biliárd asztal volt… Sokan itt ismerkedtek meg ezzel a sporteszközzel, nálunk tanulták meg a szabályait, a dákó használatát. A biliárd, csakúgy, mint a stúdióban megtalálható darts, a virtuális zenekarban történő dobolást, gitározást, éneklést lehetővé tevő digitális program és hangszerek, a különböző számítógépes játékok és a csocsóasztal erejét csoportképző, közösségteremtő tulajdonságuk határozza meg, valósággal vonzzák, visszahívják a fiatalokat a Previ Stúdió foglalkozásaira. Fontos felszerelési tárgy a társas összejövetelekre szolgáló stúdiószobában az évek óta meglévő, sokak által kedvelt boxzsák is, ami kitűnő lehetőséget biztosít a túlcsorduló energiák kulturált levezetésére.

Az elmúlt évtizedben mintegy másfélezer alkalommal találkozhattak a Previ Stúdió rendezvényeivel a kerületi fiatalok: a megszokott, heti két alkalommal megrendezett foglalkozásokon, a rendszeres havi Bulikon, a Prevenciós Központ más ifjúsági rendezvényeihez kapcsolódó fellépéseken, valamint az önkormányzat közterületi rendezvényein, ahol mindig nagy sikert aratnak a szerencsekerékkel, közös tánccal, énekléssel kombinált kitelepüléseitek. Melyek voltak ezek közül a legemlékezetesebbek?

–Minden egyes rendezvénynek vannak emlékezetes pillanatai, nagyon nehéz lenne választani közülük. Állandó résztvevői vagyunk az önkormányzat Velence tavi Ifjúsági Táborában megrendezett nyári programoknak, ahol kerületünk diákjai mellett sok esetben szórakoztattuk a testvérvárosainkból érkezett ifjúsági táborozók csoportjait. Emlékezetes marad számomra az elmúlt évben, Eszéken megrendezett cseretáborozás, ahol minden este mi biztosítottunk szabadidős programot a csapat tagjainak. De a legmaradandóbb, ha nem is a legkellemesebb élményt a 2020. évi pandémia időszaka produkálta. A Covid járvány kitörését követően felértékelődtek a Previ Stúdió lehetőségei: miközben folyamatosan jelen voltunk az interneten, a szórakoztatáson, a tanácsadáson és az információ áramlásban való részvételen túl segítettünk kapcsolatot találni sok egyedül élő, segítségre szoruló kerületi lakosnak. Munkatársaimmal és az ifjú polgárőrökkel természetesen részt vállaltunk a gyakorlati segítségnyújtásban is: bevásároltunk, elintéztük a postai ügyeket, és minden mást, amitől a fertőző vírus veszélye elzárta a segítségre szorulókat. Úgy érzem, hogy ez az időszak a nehézségek ellenére sok lehetőséggel szolgált arra, hogy új utakat keressünk és találjunk a Previ Stúdió működéséhez. Napjainkra kialakult működési struktúrával rendelkezünk, amelynek legnagyobb értéke a közösségteremtésben jelölhető meg. A foglalkozások résztvevőinek visszajelzéseivel bizonyítva látom, hogy nálunk kellemes környezetben, bizalmi légkörben, változatos és érdekes programokkal tölthetik az időt a fiatalok, és mindez pénzükbe sem kerül. Vannak közöttük, akik hangszerrel érkeznek, és produkciójukat közösen tesszük fel a közösségi hálóra. Akadnak, akik a foglalkozások alkalmával olyan gondokat osztanak meg velünk, amelyeket egyetértésükkel továbbítunk a Previ illetékes szakembereihez, akik segítenek a problémák kezelésében, megoldásában.

Stúdióvezetőként milyen születésnapi ajándékkal lepnéd meg magad, és a Previ Stúdió rendezvényeinek látogatóit?

–Magam is vallom, hogy adni nagyobb örömmel jár, mint kapni. Szeretném, ha továbbra is növekedne azoknak a kerületi fiataloknak a száma, akik utat találnak hozzánk, összejöveteleink rendszeres látogatóivá válnak, segítenek tovább fejleszteni közösségünket, hogy mi is a segítségükre lehessünk ha szükséges. Heti két alkalommal, hétfőn és csütörtökön 16.00-18.00 óra között várjuk nyolc éves kortól a fiatal felnőttekig a kerületi fiatalokat, havonta egyszer pedig a pénteki napokon megrendezett bulikon állunk rendelkezésükre. A stúdió aktuális programja megtalálható a Prevenciós Központ honlapján. November 24-én pedig születésnapi bulira várjuk a stúdió valamennyi korábbi, és jelenlegi látogatóját!

Galériánkban az elmúlt tíz év néhány emlékezetes pillanatát gyűjtöttük össze. Tekintse meg képeinket!

 

Képgaléria